Rat duginim bojama pred utakmicu: Nemci spremili provokaciju za Mađare, ali je UEFA reagovala

© AP Photo / Matthias SchraderAlijanc arena
Alijanc arena - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Evropska kuća fudbala - UEFA zabranila je da na utakmici Evropskog prvenstva između Nemačke i Mađarske na Alijanc areni stadion bude ofarban u dugine boje.
Vlasti Minhena odlučile su da, u znak protesta protiv mađarskog zakona koji ograničava promociju istopolnih odnosa, oboje stadion na utakmici Nemačka-Mađarska na Evropskom prvenstvu 2020. u dugine boje, ali je UEFA taj gest ocenila kao politički i zabranila.
Nemački fudbaler Robin Gosens - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Bilo ga je sramota, a onda je lupio „šamar“ Ronaldu /foto, video/
Predlog gradonačelnika Minhena, Ditera Rejtera, stigao je pred utakmicu sa Mađarskom, reprezentacijom iz zemlje u kojoj su prava homoseksualaca kriminalizovano, i trebalo je da predstavlja znak tolerancije.
Međutim, organizatori Evropskog prvenstva se oštro tome protive, a Nemcima su objasnili zbog čega. Svih 11 stadiona širom Evrope na kojima će biti odigrani mečevi mogu da budu samo u bojama UEFa i nacija koje učestvuju na turniru.
„UEFA je ta koja daje instrukcije oko konkretnog izgleda stadiona. Bilo je dobrih razloga da se Alijanc arena ofarba u dugine boje, ali je odluka da se to neće dogoditi“, poručio je portparol FS Nemačke.
​Grad Minhen i Bajern doneli su odluku da velelepni stadion zasija u duginim bojama, ali tek na Dan Svetog Kristofera, 28. juna kada nema utakmice u prestonici Nemačke.
Podsetimo, golman Nemačke Manuel Nojer je na prethodnoj utakmici protiv Portugalije (4:2) nosio kapitensku traku u bojama duge, čime je javno pružio podršku LGBT populaciji.
► Posle slučaja „Eriksen“ još jedna opomena na EP
► „Nisu svi sa 'ić' u prezimenu u Austriji prošli dobro kao ja“
► Kraj za Rusiju na Evropskom prvenstvu! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala