Putin i Merkelova: Očuvati sećanje na tragične događaje od pre 80 godina

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel
Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i kancelarka Angela Merkel razgovarali su telefonom povodom 80. godišnjice od početka napada nacističke Nemačke na Sovjetski Savez. Neophodno je očuvati sećanje na tragične događaje, istaknuto je u razgovoru uz poruku da je danas moguće osigurati bezbednost Evrope samo zajedničkim naporima.
Merkelova je izrazila saosećanje da nesrećom i patnjama koje je doneo rat, saopštio je Kremlj.
Kako je navedeno u saopštenju, do razgovora je došlo na inicijativu nemačke strane.
„Obe strane su istakle značaj očuvanja istorijskog sećanja o tragičnim događajima tog vremena. Vladimir Putin je rekao su u Rusiji uzeli u obzir učešće Angele Merkel i predsednika Nemačke Frank-Valtera Štajnmajera u memorijalnim događajima u Nemačkoj. Konstatovano je da je za sudbinu posleratne Evrope ključni značaj imalo to što je prevladano uzajamno neprijateljstvo, kao i pomirenje ruskog i nemačkog naroda“, navode u Kremlju.
Takođe, akcenat je stavljen na činjenicu da je danas osiguravanje bezbednosti zajedničkog kontinenta moguće samo zajedničkim naporima.
Putin je informisao nemačku kancelarku o rezultatima samita sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji je održan 16. juna u Ženevi.
Podsetimo, pre tačno 80 godina nacistička Nemačka započela je napad na Sovjetski Savez. Građani širom Rusije danas obeležavaju Dan sećanja i tuge.
Ruski predsednik napisao je autorski članak za nemački  „Cajt“ o prelomnim danima za čitav svet.
Podsetimo, Merkelova je ranije u video-obraćanju poručila da je dan kad je nacistička Nemačka napala Sovjetski Savez za Nemce razlog za sramotu, dok je Štajnmajer izjavio da je rat nacističke Nemačke protiv SSSR-a bio krvavo varvarstvo. 
Kancelarka je u obraćanju takođe rekla da je Nemačka duboko zahvalna na tome što su joj sovjetski narodi pružili ruku pomirenja, kao i da je Nemačka tesno povezana sa Rusijom istorijskim i ekonomskim vezama i da je potrebno održavati dijalog sa Moskvom, uprkos postojećim neslaganjima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala