Poljska: Evropska unija ne planira da ublaži sankcije protiv Rusije

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaAmbasada Poljske u Moskvi
Ambasada Poljske u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Evropska unija ne razmatra ublažavanje sankcija protiv Rusije i pre će ih pooštriti nego što će ih ukinuti, saopštio je ministar spoljnih poslova Poljske Zbignev Rau u intervjuu za „Polski radio“.
„Kod ruske strane se ništa nije promenilo, tako da ne može biti reči o ublažavanju sankcija. U ovom slučaju, ako se i očekuju neke promene, one će biti pre usmerene na pooštravanje sankcija“, tvrdi Rau otkrivajući detalje sastanka od 21. juna sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.04.2021
Rusija: Velika Britanija i Poljska su američki vazali
Prema njegovim rečima, ministri koji predstavljaju države istočne Evrope su „pozvali da se ne razmatra belorusko pitanje i beloruska kriza izolovano od ruske politike, jer je to ključ za razumevanje ovog problema i krize“.
Odgovarajući na pitanje kako bi Evropska unija trebalo da formira odnose sa Rusijom, ministar spoljnih poslova Poljske tvrdi da je potrebno početi sa procenom uvažavanja ljudskih prava i položaja stanovnika u Rusiji.
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je ranije ukazao na to da Evropska unija umesto dijaloga zasnovanog na činjenicama bira neosnovane optužbe protiv Rusije i pokreće nelegitimne jednostrane sankcije. Ruski ministar je naglasio da su sankcije „pokrenute na osnovu proizvoljnog mišljenja Evropske unije“.
Podsetimo, ambasador Rusije u Poljskoj je bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova 15. aprila 2021. godine. Ambasadoru je bila uručena protesna nota koja sadrži informacije o proglašenju trojice službenika ruske Ambasade u Varšavi personama non grata.
Ranije je bilo saopšteno da je ruski ambasador bio pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, između ostalog, zbog uvođenja novih američkih sankcija Rusiji i situacije na istoku Ukrajine.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala