„Pet plus dva“: Nemačka za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH, objavila šta su uslovi

Ambasada Nemačke u Sarajevu - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Ambasadorka Nemačke u BiH Margaret Uber izjavila je da ta zemlja, zajedno sa ostalim članicama Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira, teži da kancelarija visokog predstavnika u BiH bude zatvorena u „nekom srednjoročnom periodu“.
Ona je pojasnila da je uslov za zatvaranje kancelarije visokog predstavnika ispunjavanje agende „pet plus dva“, a da je to posao domaćih lidera.
Prema njenim rečima, imenovanjem Kristijana Šmita kao nemačkog kandidata na poziciji visokog predstavnika, Vlada Nemačke želi da vrati BiH visoko na međunarodnu agendu.
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 06.11.2020
Ruski ambasador u UN predložio razgovor o zatvaranju Kancelarije visokog predstavnika u BiH
„Istovremeno, želimo da damo novi zamah ispunjavanju agende „pet plus dva“. Nemačka Vlada je ubeđena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i bezbednosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH“, rekla je Margaret Uber za Nezavisne novine.
Ona je navela da prisustvo međunarodne zajednice u BiH ne može i ne sme da oslobodi domaće političare njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njenih ljudi, te naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.
„Istovremeno, posebno kada je reč o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromenljivo, promene moraju biti moguće. Na primer, sprovođenje odluke „Sejdić i Finci“ Evropskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtevalo bi ograničenu promenu Ustava“, napomenula je Margaret Uber.
Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim merama prema zemljama zapadnog Balkana.
Podsetimo, plan „pet plus dva“, kako je navedeno na sajtu kancelarije visokog predstavnika, podrazumeva sledeće ciljeve:
  1. Prihvatljivo i održivo rešenje pitanja raspodele imovine između države i drugih nivoa vlasti;
  2. Prihvatljivo i održivo rešenje za vojnu imovinu;
  3. Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;
  4. Fiskalna održivost (promovisana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodelu sredstava UIO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog veća);
  5. Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).
Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Saveta za implementaciju mira je takođe utvrdio dva uslova koje treba ispuniti pre zatvaranja kancelarije visokog predstavnika:
  1. Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju;
  2. Pozitivna procena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira zasnovana na punom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala