Peking podržao Minsk: Protivimo se mešanju u unutrašnje stvari Belorusije

© AP Photo / Andy WongZastava Kine vijori se na vetru između višespratnica u Pekingu
Zastava Kine vijori se na vetru između višespratnica u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Kina se protivi mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Belorusije, izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Žao Liđijan.
„Kineska strana se dosledno zalaže protiv primene ili pretnje unilateralnim sankcijama u međunarodnim odnosima. Protivimo se mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Belorusije. Poštujemo put razvoja koji je ta zemlja izabrala“, istakao je portparol.
Istovremeno, rekao je da je zvanični Peking uveren da će beloruski narod moći da održi političku stabilnost sopstvenim naporima.
„Nadamo se da će međunarodna zajednica igrati aktivnu ulogu u tome“, dodao je portparol.
Podsetimo, Evropska unija odobrila je ranije proširenje sankcionog spiska protiv Belorusije u vezi sa incidentom sa prinudnim sletanjem aviona u Minsku, dodajući postojećem 86 osoba, odnosno 78 fizičkih lica i osam organizacija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Istovremeno, šef diplomatije EU Žozep Borelj nije isključio pripremu još jednog paketa sankcija.
Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.
Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazilo 166 fizičkih i 15 pravnih lica.
EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. Tačno vreme uvođenja ovih ograničenja zasad se ne navodi, a mediji pišu da bi mogla da se pojave u avgustu ili septembru.
Pogledajte kako je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u šali obećao da će spustiti i avion američkog lidera Džoa Bajdena, ako odluči da dođe u Minsk na razgovore s Vladimirom Putinom:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala