Ljudi su doveli đavola na ostrvo, on sad uništava sve pred sobom /video/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Dsmit249/Cropped photo / Ostrvo Marija u Australiji
Ostrvo Marija u Australiji - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Plan za očuvanje tasmanijskih đavola u Australiji pretvorio se u potpuni fijasko pošto su ovi grabljivci ubili veliki broj morskih ptica i potpuno uništili populaciju malih pingvina, objavilo je udruženje za zaštitu životinja.
Manji broj tasmanijskih đavola, ugrožene životinjske vrste, premešten je ostrvo Marija, istočno od australijske pokrajine Tasmanije još 2012. godine, kako bi bili zaštićeni od širenja smrtonosne bolesti, tumora lica, koja ih je dovela do ivice izumiranje. Njihova populacija se u međuvremenu povećala, a na tom ostrvu potpuno su istrebljeni mali pingvini, kojih je do pre samo 10 godina bilo oko 3.000 parova, piše „Gardijan“.
Tasmanijski đavo - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2020
Tasmanijski đavo se vratio u Australiju posle 3.000 godina /video/
„To je veliki gubitak, izgubili smo 3.000 parova pingvina na ostrvu koje je nacionalni park i koje bi trebalo da bude utočište za tu vrstu“, izjavio je dr Erik Veler iz organizacije BirdLajf Tasmanija, koje je ukazalo na ovaj problem..
U izveštaju tasmanijskog ministarstva za primarne industrije, parkove, vode i okolinu iz 2011. sugeriše se da bi dovođenje tasmanijskih đavola na ostrvo imalo negativan uticaj na kolonije pingvina i zovoja.
„Pingvini su u Australiji suočeni sa velikim pretnjama koje su rezultat aktivnosti ljudi, ali i kućnih ljubimaca i divljih životinja. Zato su ostva veoma važna, jer su pretnje na njima manje“, kaže Veler.
Nisu samo pingvini žrtve tasmanijskih đavola, pošto su oni, kako je objavljeno u časopisu „Biološko očuvanje“, uništili i koloniju zovoja, morskih ptica srodnih albatrosu. Kako se navodi, đavoli su imali najveći uticaj na njihov nestanak, jer su, za razliku od drugih grabljivaca na ostrvu, sposobni da kopaju i tako unište gnezda ptica, te su mnogo veći i traže više hrane.
CC0 / Pixabay/graabstein / Tasmanijski đavo
Tasmanijski đavo - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Tasmanijski đavo
Veler kaže da su tasmanijski đavoli imali katastrofalan uticaj na faunu ptica na ostrvu Marija.
Tasmanijski đavoli spadaju u ugrožene vrste, ali dr Veler navodi da se njihova populacija oporavlja na Tasmaniji, te na samom australijskom kopnu, gde su mladunčad đavola prvi put došla na svet u divljini posle tri hiljade godina.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala