Kubanci objavili: Naša vakcina protiv korone efikasna 92,28%

© Fotolia / DDRockstarVakcina
Vakcina - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Kubanski centar za genetički inžinjering i biotehnologiju (CIGBC) je, nakon završene poslednje faze ispitivanja, objavio da su tri doze njihove vakcine Abdala protiv virusa korona efikasne čak 92,28 odsto.
Ovu informaciju je zvanično objavio CIGBC na svom profilu na Tviteru, a što su s oduševljenjem dočekali i objavili mnogi zvaničnici Kube.
Rezultati o efikasnosti vakcine Abdala stižu samo nekoliko dana nakon što je kubanska vlada objavila da je završeno testiranje još jedne njihove domaće vakcine – Soberana 2, koja je efikasna 62 odsto i to prilikom apliciranja samo dve od tri doze, koliko je planirano.
Očekuje se da će lokalna regulatorna tela uskoro odobriti obe vakcine za upotrebu.
Kuba, čiji biotehnološki sektor decenijama izvozi vakcine, ima pet kandidata kada je reč o imunizaciji protiv korone.
Oni su odlučili da ne uvoze strane vakcine nego da se oslone na svoje i zbog toga je usled nedostatka vakcina u jednom periodu epidemiološka situacija u zemlji bila kritična, preneo je Bizlajf.
Nekoliko zemalja poput Argentine, Jamajke, Meksika, Vijetnama i Venecuele je već izrazilo interesovanje za kupovinu kubanskih vakcina, a Iran je počeo da proizvodi Soberanu 2 početkom ove godine u sklopu kasnih faza kliničkih ispitivanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala