Haos prenose u Ameriku: Sarajevo i preko Srebrenice urušava Bosnu

© Flickr / sundeviljeffGrafit Srebrenica
Grafit Srebrenica - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Pokušaj ministarke spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da, mimo Predsedništva i Saveta ministara, u sedištu Ujedinjenih nacija organizuje izložbu o Srebrenici, pokazatelj je haosa koji vlada u BiH institucijama. Takvim ponašanjem pojedini zvaničnici urušavaju državu, istovremeno se kunući u njenu suverenost.
Novi skandal izbio je u BiH kada je otkriveno da šefica diplomatije ove zemlje Bisera Turković priprema izložbu o Srebrenici u sedištu UN u Njujorku bez saglasnosti Predsedništva BiH. Turkovićevoj u ovom poduhvatu pomaže i ambasador BiH pri svetskoj organizaciji i nekadašnji šef diplomatije Sven Alkalaj.
Pismom o kojem BiH Predsedništvo nije ni raspravljalo, niti odlučilo o održavanju izložbe, Turkovićeva od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša traži da omogući održavanje privremene izložbe u sedištu UN u Njujorku.

Bošnjaci ruše BiH kunući se u njenu suverenost

Problem je u tome što se na institucije poput Saveta ministara iz Sarajeva gleda kao na državnu vladu, dok se iz Banjaluke na njih gleda kao na ono što ove institucije, po slovu Dejtonskog sporazuma, i jesu — servis Predsedništva BiH koji treba da sprovodi odluke koje to telo donese, kaže banjalučki politikolog Vojislav Savić.
„Onda imate slučaj kada dođu pojedinci poput Bisere Turković, a ona nije usamljen slučaj, to je praksa. Svako se ponaša onako kako misli da treba, ne postoji nikakva koordinacija, nikakva sinhronizacija politike, a odluke se donose nasumično. I ne postoji sankcija, što znači da oni bukvalno derogiraju državu, istovremeno se kunući da se zalažu za njenu suverenost“, kaže Savić.

Bošnjaci „kidnapovali“ dijalog o Srebrenici

Na pitanje da li je inicijativa šefice bosanskohercegovačke diplomatije možda odgovor na izveštaj Nezavisne međunarodne komisije o događajima u Srebrenici između 1992. i 1995, Savić odgovara da jeste. Radi se o uzvratnoj inicijativi zbog pokušaja Republike Srpske da iznese svoj pogled na ono što se dogodilo u Srebrenici. Sa druge strane, treba održati propagandnu mašineriju o Srebrenici, jer je ona resurs bošnjačke spoljne politike prema Zapadu.
„Bošnjačka strana je kidnapovala međunarodni dijalog o Srebrenici i nikada nije dozvolila da Srbi u njega budu uključeni ravnopravno, nego nam je uloga unapred dodeljena i u njihovoj konstrukciji stvarnosti i konstelaciji odnosa mi možemo samo da se povinujemo toj ulozi. Ono što je Republika Srpska uradila sa gospodinom Grajfom je dobar put i pokazatelj za međunarodne istraživače u budućnosti da vide dokaze iznete sa druge strane. Sarajevo je zbog toga samo pojačalo kampanju koja zapravo nikada nije ni prestajala“, smatra Savić.

A srpske žrtve?

Na tvrdnju Turkovićeve da bi izložba koja bi bila postavljena na ulazu u Savet bezbednosti UN „služila kao podsetnik onima koji donose odluke, na značaj i posledice njihovih odluka“, predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice Branimir Kojić podseća da posledice iznuđenih odluka UN jesu i stotine Srba ubijenih iz demilitarizovane zone od više od 3.500 ubijenih Srba u i oko Srebrenice.
„Međunarodna zajednica je jasno stala na stranu Bošnjaka, da su samo njihove žrtve žrtve, kao da nas ovde niko nije ubijao, kao da niko nije odgovoran za naše žrtve. Srpske žrtve se marginalizuju i nas više ništa ne iznenađuje“, istakao je on.
Samovoljno istupanje i ranije je bilo politika Bošnjaka, a kako im međunarodni odnosi ne idu u prilog, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenjuje da se grčevito bore da povrate ranije pozicije, dok predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija ističe da se radi o inicijativi pojedinca, a ne institucije.
Dušanka Majkić, članica Komisije za spoljnu politiku, delegat iz Republike Srpske u Domu naroda BiH, smatra da Srbi iz defanzive moraju da pređu u ofanzivu i da dokažu da ono što čini dvojac Turković-Alkalaj ne ide u prilog nijednom narodu u BiH, dok Mirko Šarović, poslanik SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ističe da je sve mimo odluke Predsedništva BiH potpuno neprihvatljivo.
Nakon nedavnog skandala, kada se Sven Alkalaj obratio Savetu bezbednosti UN bez saglasnosti Predsedništva BiH, srpski član i predsedavajući Predsedništva Milorad Dodik rekao je da nijedan srpski diplomata iz BiH do daljeg nema obavezu da se povinuje nalozima i instrukcijama svojih šefova iz reda drugog naroda, a posebno ne instrukcijama MIP-a.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala