Euleks: Nismo predali predmete ratnih zločina tužilaštvu Srbije

© AP Photo / Visar KryeziuEuleks policija na Kosovu
Euleks policija na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu Euleks demantovala je da je predala predmete ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, navodeći da nije predat nijedan predmet i da se Euleks nije odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.
Euleks je tako reagovao na navode bivšeg tužioca te Misije Malkoma Simonsa koji tvrdi da su predmeti predati srpskom Tužilaštvu, navodi se u saopštenju Euleksa.
Kako se navodi, Misija je tokom celog izvršnog mandata Euleksa težila da obezbedi odgovornost za ratne zločine počinjene na Kosovu, ali do kraja mandata u junu 2018. godine, Misija nije mogla da nastavi rad na predmetima ratnih zločina koje su navodno počinili pojedinci koji su bili van Kosova, uključujući osumnjičene za koje se znalo da žive u Srbiji, jer važeći kosovski zakoni nisu dozvoljavali suđenja u odsustvu.
Dodaje se da su Euleksovi tužioci u svojim naporima da obezbede odgovornost za ratne zločine, a za koje se verovalo da su van Kosova, povremeno delili informacije o tom pojedincima sa tužilaštvom drugih jurisdikcija, uključujući, ali ne ograničavajući se na organe tužilaštva Srbije.
"U skladu sa kosovskim zakonom, do juna 2014. godine, tužioci Euleksa su u nekoliko predmeta ratnih zločina razmenili informacije i pružili pomoć srpskim vlastima, u prisustvu kosovskih tužilaca. Između 2014. i 2018. godine, kako se mandat Misije menjao, ova praksa je postepeno ukinuta", navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, Euleks je do decembra 2018. godine kosovskim organima predao 495 policijskih spisa predmeta organizovanog kriminala, 434 policijska spisa predmeta ratnih zločina, spise predmeta "nestalih lica", sudske spise predmeta na kojima je radio samo Euleks i više od 1.400 tužilačkih spisa predmeta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala