EU ograničava britansku „meku moć“ /video/

© Foto : Youtube/Netflix/PrintscreenInsert iz britanske serije „Kruna“
Insert iz britanske serije „Kruna“ - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2021
Pratite nas
Evropska unija se sprema da smanji količinu britanskog televizijskog i filmskog sadržaja koji se prikazuje na njenoj teritoriji, sa ciljem umanjivanja uticaja britanske „meke moći“.
Velika Britanija je evropski najveći proizvođač filmskog i televizijskog sadržaja, ali je njena dominacija ocenjena kao pretnja evropskoj kulturnoj raznolikosti u internom dokumentu u koji je „Gardijan“ imao uvid.
Brisel ovoga puta cilja na definiciju britanskog programa kao „evropskog dela“.
Po direktivi audiovizuelnih medijskih servisa EU, većina programa televizijskog sadržaja mora da čini „evropska produkcija“, koja takođe na striming servisima, poput „Netfliksa“ i „Amazona“, mora da čini najmanje 30 odsto naslova.
Zemlje kao što je Francuska otišle su i korak dalje, postavljajući tu kvotu na 60 odsto i zahtevaju da se 15 odsto od prihoda striming platformi troši na produkciju evropskih audiovizuelnih i kinematografskih dela.
Prema dokumentu EU koji je predstavljen diplomatama 8. juna, imajući u vidu da je Britanija izašla iz EU, količina britanskog sadržaja posle Bregzita je neproporcionalno velika u odnosu na „evropsku televiziju“, navodi „Gardijan“.
„Velika dostupnost britanskog sadržaja na striming i medijskim servisima kao i činjenica da se i dalje kvalifikuje kao „evropsko delo“ dovodi do njegovog neproporcionalnog prisustva, koje negativno utiče na promovisanje evropskih sadržaja i kulturnu raznolikost“, navodi se u dokumentu.
U Evropskoj uniji posle Bregzita ne žele da računaju britanske serije i filmove kao evropsku produkciju
Zbog toga je Evropskoj komisiji naloženo da pokrene studiju uticaja britanskog sadržaja na kulturnu raznolikost EU, što je prvi korak ka umanjivanju privilegija koje britanski televizijski i filmski sadržaj i dalje uživa.
Definisanjem britanskog sadržaja kao nečega drugog, a ne „evropskog“, dovelo bi do gubitka tržišta i pre svega bi pogodilo TV sektor, jer je pretprodaja međunarodnih prava na emitovanje često bio jedan od glavnih izvora finansiranja za serije poput „Krune“ i „Dauntonske opatije“.
„Gubitak pristupa značajnim delovima tržišta EU bio bi ozbiljan udarac za britanski TV sektor. Prodaja međunarodnih prava postala je ključan deo finansiranja u nekim žanrovima“, istakao je Adam Mins, izvršni direktor Asocijacije komercijalnih emitera.
Prodaja međunarodnih prava evropskim kanalima i striming servisima donela je britanskoj TV industriji prošle godine više od 500 miliona evra, prenosi RTS.
O uticaju Bregzita na odnose unutar EU u emisiji Sputnjik intervju govorila je Suzana Grubješić, bivša potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala