Neoprostiva greška Vlada Divca

© AFP 2023 / EZRA SHAWMarvin Begli treći – košarkaš Sakramento Kingsa
Marvin Begli treći – košarkaš Sakramento Kingsa - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Mladi košarkaši koji su izabrani na NBA draftu 2018. godine iza sebe imaju fenomenalne sezone, čime su pokazali da je budućnost lige u dobrim rukama. Međutim, jedan od najviših izbora pomenute godine nije opravdao očekivanja, zbog čega je žestoko kritikovan bivši srpski košarkaš Vlade Divac.
Diandre Ejton je ključni faktor u plasmanu Finiks Sansa u finale Zapadne konferencije, Luka Dončić je praktično sam sa Dalasom odvukao El-Ej Kliperse u sedam utakmica u prvom kolu plej-ofa, dok je Trej Jang najzaslužniji za plasman Atlante u finale Istoka.
Džekson junior nije imao impresivne partije poput svojih kolega sa Drafta i nije toliko doprineo u porazu Memfisa od Jute u prvom kolu, ali je potrebno uzeti u obzir da je veći deo sezone propustio zbog povrede, kao i da je pred njim svetla budućnost.
Ova klasa momaka u budućnosti boriće se za NBA titulu, međutim, primetićete da su spomenuta četiri košarkaša od prvih pet pikova iz 2018. godine.
Ejton je izabran kao prvi, Dončić je bio treći, Džekson četvrti, a Jang peti pik na Draftu pre tri godine, te se postavlja pitanje – šta je sa drugim pikom?
Drugi pik je momak za kog je lično garantovao legendarni srpski košarkaš Vlade Divac. Bivši generalni menadžer Sakramento Kingsa odlučio je da sa drugog mesta uzme Marvina Beglija, talentovanog krilnog centra sa univerziteta Djuk.
Već prve sezone videlo se da se Begli slabo snalazi među profesionalcima, ali takođe je bio vidljiv talenat. Momak koji ofanzivno može da bude nezaustavljiv, ima odličan osećaj, kako sa poludistance, tako i u reketu, ali i defanziva je predstavljala problem.
I selekcija šuta u napadu je bila problematična, međutim, u prvoj sezoni nije normalno da vam sve u igri bude „pod konac“, naravno ako niste Luka Dončić, te se očekivalo od Beglija da će napredovati i da će iz godine u godinu biti sve bolji igrač.
To ne da nije slučaj, nego je utisak da je Begli imao bolja izdanja u prvoj nego u trećoj sezoni. Mnogobrojne povrede i nezadovoljstvo stručnim štabom uticale su na sve, pa tako umesto da talentovani igrač bude u društvu Dončića, Ejtona, Džeksona i Janga, momaka koji prave razliku u plej-ofu, on provodi vreme ko zna gde.
Sakramento Kingsi, naravno, nisu u plej-ofu i pitanje je kakva je sudbina našeg junaka u prestonici Kalifornije. Mediji su proteklih meseci pisali da je krilni centar veoma nezadovoljan i da postoji šansa da ga trejduju.
Srpski košarkaš Nikola Jokić - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Olimpijske igre u Tokiju
Šta je pravi razlog Jokićevog „ne“ Srbiji?
Bilo kako bilo, Vlade Divac i njegovi pomoćnici napravili su neoprostivu grešku na pomenutom Draftu, s obzirom da su imali drugog pika i da su omanuli u klasi igrača koja tri godine kasnije dominira plej-ofom.
U prethodnih nekoliko godina se mnogo pričalo o tome zašto su Divac i saradnici izabrali Beglija umesto Dončića, pominjalo se i to da je Slovenac rekao da ne želi da dođe u Sakramento, ali i da Kingsi nisu hteli da „uguše“ mladog plejmejkera Dierona Foksa.
Bilo kako bilo, sada je već i više jasno da je uprava Kingsa, sa već uveliko bivšim čelnikom Divcem, napravila neoprostivu grešku.
Amerikanci se ogrešili o Jokića – novinari „podigli prašinu“ /video/
Bogdan se „nije pojavio“, ali je Atlanta u finalu! /video/
Divac nije kriv za sve – „srpski klub“ na stubu srama zbog Bogdanovića
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala