Udar na ekonomiju cele zemlje: Šta je cilj novih zapadnih sankcija protiv Belorusije

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Nove sankcije koje je EU uvela Belorusiji usmerene su protiv državnih i monopolskih preduzeća, kako bi se vlasti republike postepeno lišile finansiranja, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas. Šef evropske diplomatije Žozep Borelj ne isključuje pripremu petog paketa sankcija.
„Cilj sektorskih sankcija su, naravno, preduzeća, u Belorusiji su to državna, monopolska preduzeća, odnosno preduzeća preko kojih se Lukašenkov režim finansira, i ti izvori finansiranja će korak po korak presušivati“, rekao je Mas nakon sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.
On je istakao da su nove sankcije protiv Belorusije reakcija na kršenje ljudskih prava u toj zemlji. Prema njegovim rečima, zahtevi EU ostaju isti – oslobađanje političkih zatvorenika, pokretanje inkluzivnog dijaloga sa opozicijom i održavanje slobodnih i poštenih izbora.

Stiže još sankcija?

Sa druge strane, šef diplomatije EU Žozep Borelj nije isključio pripremu petog paketa sankcija protiv Belorusije.
„Ovo je bio četvrti paket sankcija. Ne isključujem mogućnost da se uvede i peti. Sve će zavisiti od postupaka onih koji su odgovorni za situaciju u toj zemlji“, objasnio je Borelj.
On je siguran da će nove sankcije uticati na situaciju u Belorusiji, s obzirom na to da će ekonomija čitave zemlje pretrpeti gubitke.
Borelj je takođe istakao da je bivša kandidatkinja za predsednika Belorusije Svetlana Tihanovska na sastanku sa ministrima spoljnih poslova EU pozvala da se rašire sektorske sankcije i predala je ministrima nove predloge za sankcioni spisak, koji uključuje državne kompanije.
Prema rečima Borelja, ministri spoljnih poslova EU su na sastanku u Luksemburgu postigli sporazum o uvođenju ekonomskih sankcija protiv Belorusije, a konačnu odluku će doneti lideri EU na samitu 24. juna. 
Kako je dodao, ograničenja će biti usmerena na beloruski izvoz u EU, ali je rano govoriti o konkretnim sektorima, precizirao je.

Oštre mere

Prema rečima ministra spoljnih poslova Češke Jana Kulganeka, EU je danas odobrila široke i veoma oštre sankcije protiv beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka i njegove vlade.
„Nove sankcije, koje su odobrene danas, usmerene su na nekoliko konkretnih sfera beloruske ekonomije. Generalno, preduzete su obimne i veoma oštre mere. Između ostalog, trebalo bi da utiču na bankarsku sferu, preradu nafte i gasa, kao i odbrambenu industriju“, rekao je Kulganek na marginama sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.
Istovremeno, kako je dodao, EU je predložila Lukašenku ekonomsku pomoć od oko tri milijarde evra, što je uslovljeno okončanjem represije protiv opozicije i održavanjem demokratskih izbora.
Podsetimo, EU je danas uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, koji uključuje 78 fizičkih lica i osam kompanija. Njima će biti zabranjen ulazak na teritoriju EU, a njihova finansijska sredstva u zemljama EU će biti zamrznuta. Osim toga, spoljnopolitička služba EU objavila je izjavu prema kojoj su SAD, Kanada i Velika Britanija uvele sinhronizovane sa EU sankcije protiv Belorusije.
Do sada se na „crnoj listi“ EU nalazi 166 fizičkih i 15 pravnih lica.
EU trenutno priprema i sektorske ekonomske sankcije protiv Minska koje mogu uticati na preradu nafte i drvnu industriju. Tačno vreme uvođenja ovih ograničenja zasad se ne navodi, a mediji pišu da bi mogla da se pojave u avgustu ili septembru.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala