Strogo čuvana tajna o američkom ratnom brodu pored kog je detonirano 20 tona eksploziva /video/

© AP Photo / Mass Communication Specialist 2nd Class Ridge LeoniAmerički nosač aviona Džerald R. Ford
Američki nosač aviona Džerald R. Ford - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Američka ratna mornarica detonirala je skoro 20 tona eksploziva u blizini nosača aviona „Džerald R. Ford“ kako bi testirala njegovu izdrljivost u uslovima borbe. Brojne karakteristike i mane američkog ratnog broda, vrednog oko 13 milijardi dolara, su poznate, ali jedna „sitnica“ nije objavljena.
Džerald R. Ford“ otprilike je istih gabarita kao i nosači aviona prethodne „Nimic“ klase (333 metra dužine, 76 metara visine i istisnine od 100.000 tona), ali ima manji broj posade i vojnog osoblja zaduženog za borbene avione – 4.660 osoba nasuprot maksimalno 5.600 koliko se može nalaziti na „Nimic“ klasi.
Pogon ima dva nuklearna reaktora koji proizvode snagu od 300 megavata svaki (tri puta više nego oni na „Nimicu“) i omogućuju da limit plovidbe bude ograničen količinom zaliha, objavio je ranije list „Popular mehaniks“.
Brzina ovog ratnog broda veća je od 30 čvorova (56 kilometara na čas), ali njegova maksimalna brzina je strogo čuvana tajna.  
Brod ima kapacitet za primanje do 75 aviona i helikoptera koji će svoje misije obavljati s njegove palube. Među njima će biti 44 borbena aviona, najčešće F/A-18 E/F „Super Hornets“, ali i novi borbeni aviona pete generacije F-35C i drugi, preneo je „Jutarnji list“.

Izgleda dobro, ali ne radi?

Početkom godine „Blumberg“ je objavio da su sistemi za sletanje i poletanje na američkom nosaču aviona „Džerald R. Ford“ i dalje nestabilni i nekoliko puta su zakazali za više od tri godine od kada je brod isporučen.
„Mala ili nepoznata pouzdanost novih sistema koji su ključni za letačke operacije, uključujući i elektromagnetni sistem za lansiranje vredan 3,5 milijardi dolara kao i druga oprema mogu negativno da utiču na stabilnost nosača aviona“, šef test programa Robert Behler.
Pre dve godine, brod se pokvario tokom morskih ispitivanja. Američki pomorski institut tada je naveo da je kvar pronađen u radu parnih turbina broda, nakon čega je vraćen u brodogradilište. Takođe je saopšteno da brod ima problema sa liftovima za naoružanje, što je tada zabrinulo pomorske zvaničnike.
I raniji problemi u vezi sa tim brodom privukli su pažnju bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa koji je rekao da su sistemi na aktuelnim nosačima aviona veoma pouzdani dok za elektromagnetne "morate da budete Ajnštajn da bi radili kako treba".

Testiranje za rat protiv Kine i Rusije?

Podsetimo, eksplozija u blizini nosača aviona je bila poput zemljotresa jačine 3,9 stepeni Rihtera, zabeležio je američki Centar za istraživanje geologije, a iz Američke ratne mornarice je saopšteno da je korišćen pravi eksploziv kako bi se utvrdilo da li je plovilo sposobno da obavlja misije i u teškim uslovima, poput onih u pravoj borbi.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Inače, američki časopis „Nešenal interest“ nedavno je objavio da SAD pripremaju novi nosač aviona klase „Džerald Ford“ za rat protiv Rusije i Kine.
Konstruktori broda ulažu velike napore kako bi savremeni nosači aviona bili u stanju da odbiju napad protivnika koji poseduje oružje nove generacije, navedeno je u članku.
Nakon testiranja, nosač aviona vraća se u bazu kako bi se nastavila njegova dalja modernizacija i obavile popravke.
Ovakav test poslednji put je izveden pre 34 godine na američkom nosaču aviona „Teodor Ruzvelt“, navode američki mediji.
Najnoviji američki nosač aviona „Džerald R. Ford“ počeo je da se gradi 2009. godine i predat je američkoj floti 2017. godine. Pentagon planira da napravi od deset do 12 brodova klase „Ford“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala