Srpska zajednica i SPC na Kosmetu šalju celom svetu alarm za spas

© Foto : Eparhija Raško-prizrenska i Kosovsko-metohijskaPogrom Srba na Kosovu 17. marta 2004. god
Pogrom Srba na Kosovu 17. marta 2004. god - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Srpska crkva i narod na Kosovu i Metohiji isuviše dugo trpe i tolerišu odnos prištinskih vlasti prema srpskom nacionalnom i duhovnom biću koje prezentuje SPC na KiM, tako da je odluka Eparhije raško-prizrenske da prekine sve odnose sa Prištinom vrsta odbrane i alarm za međunarodnu zajednicu.
Ovo je mišljenje dr Jovana Janjića, redovnog člana Pravoslavne akademije nauka i umetnosti i Srpske duhovne akademije, koji za Sputnjik kaže da je ovako nešto bilo i očekivano.
‼️SAOPŠTENJE ERP‼️
​„Šta očekivati kad neko ne poštuje ni sopstvene zakone niti narod koji živi sa njima u zajednici na toj teritoriji. Na neki način, ove stvari su morale da se dese i da se kažu u lice Prištini, ne bi li joj probudile savest. Ali, isto tako ovo je poruka i inostranom faktoru da bi shvatili da Srbi i SPC više ne mogu da tolerišu poniženje i da takav odnos prema SPC, koji je osovina oko koje se okuplja srpska zajednica na KiM, više — nije moguć“, napominje dr Janjić.

Srbi i SPC upalili alarm za spas

Priština izgleda, kaže dr Janjić, ne može da shvati da mora da promeni svoj odnos prema SPC i srpskoj zajednici i da mora poštovati civilizacijske norme i norme savremenog međunarodnog prava.
„Da se pozovemo samo na evropsku Konvenciju o ljudskim pravima koja garantuje da je neprikosnoveno nesmetano uživanje privatne svojine, samim tim i svojine koja pripada SPC. Priština duže od pet godina izbegava da vrati imovinu SPC, iako je to i njihov sud nedvosmisleno utvrdio da mora. Nadamo se da će posle ovoga i Priština da se zamisli nad time šta radi i shvati da put koji su izabrali ne vodi nikuda, kao i da odnos koji oni neguju prema Srbima koji žive na KiM remeti miran život na tom prostoru“, smatra sagovornik Sputnjika.
U isto vreme dr Janjić iznosi sumnju da će Priština, odnosno tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti, ovu poruku shvatiti na pravi način.
„Nisam siguran da će Priština i njen prvi čovek shvatiti težinu ovog čina SPC, ali usuđujem se reći da time što Aljbin Kurti radi, on u stvari na neki način nama pomaže pred inostranom javnošću. I iz sveta se sad shvata kakva se politika vodi na KiM prema srpskoj zajednici i kuda to vodi. Kurtija treba, pre svega, njegovi da opomenu da ovo nije put niti interes ni albanskog naroda“, zaključuje naš sagovornik.

Otvorena diskriminacija na etničkoj i verskoj osnovi

Odluka Eparhije raško-prizrenske da prekine odnose sa Prištinom usledila je posle novog talasa provokacija. Eparhija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog sve češćih slučajeva u kojima se vernicima, najvećim delom Srbima sa Kosova i Metohije raseljenim na prostoru centralne Srbije, zabranjuje da posećuju naše svetinje, groblja i učestvuju u crkvenim proslavama na Kosovu i Metohiji.
„Ovaj najnoviji u nizu incidenata pokazuje povećani stepen kršenja elementarnih verskih prava, slobode veroispovesti i slobode kretanja na temelju etničke i verske pripadnosti, što je u suprotnosti ne samo sa zakonima na Kosovu i Metohiji, već i sa svim međunarodnim standardima poštovanja verskih prava i sloboda. Institucije u Prištini ovim pokazuju otvorenu diskriminaciju na etničkoj i verskoj osnovi, što je zbog nedavnih incidenata dovelo do ozbiljnog pogoršanja odnosa naše Eparhije sa tim institucijama i prekida kontakta dok se ne uspostavi puno poštovanje vladavine prava i sudskih odluka“, poručila je Eparhija u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala