Srbija i Crna Gora se pridružile vazdušnoj blokadi Belorusije

© Sputnik / Nikolay EninTu-154M u vlasnitvu beloruske avio kompanije
Tu-154M u vlasnitvu beloruske avio kompanije - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Srbija, Severna Makedonija, Crna Gora, Albanija, Španija, Lihtenštajn i Norveška pridružile su se odluci EU, koja se tiče zabrane beloruskim aviokompanijama da koriste vazdušni prostor i aerodrome EU, navodi se u saopštenju šefa Evropske komisije Žozepa Borelja.
"Oni će uskladiti svoju nacionalnu politiku sa odlukom Saveta Evropske unije. EU prima k znanju ovu obavezu i pozdravlja je", navodi se u dokumentu.

Incident s prinudnim sletanjem u Minsk

Podsetimo, beloruskim avio-kompanijama je od 5. juna zabranjeno da koriste vazdušni prostor i aerodrome Evropske unije. Kako je saopštio šef Evropskog saveta Šarl Mišel, od ponoći 5. juna svim avionima beloruskih avio-prevoznika zabranjeno je da sleću, poleću ili preleću iznad teritorije Evropske unije. U zvaničnoj odluci Saveta Evropske unije precizirano je da se zabrana ne odnosi na humanitarne letove, kao i prinudna sletanja i hitne letove.
Zabrana letova je prva zvanično objavljena mera Evropske unije protiv Belorusije nakon incidenta sa prizemljivanjem aviona kompanije „Rajan er“ u Minsku 23. maja.
Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Informacija o miniranju nije potvrđena. Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. 
Pogledajte kako je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko u šali obećao da će spustiti i avion američkog lidera Džoa Bajdena, ako odluči da dođe u Minsk na razgovore s Vladimirom Putinom:
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala