Rampa za pomoć enklavama: Provokacija Prištine preko leđa humanitaraca, vernika i kosmetskih Srba

© Foto : Humanitarna organizacije Stub Kralja Stefana Deca u poseta Visokim Dečanima u organizaciji organizacije Stub Kralja Stefana
Deca u poseta Visokim Dečanima u organizaciji organizacije Stub Kralja Stefana  - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Kosovske vlasti su tokom vikenda vratile s administrativnog prelaza više autobusa s vernicima i sa članovima humanitarne organizacije „Stub kralja Stefana“ koja je nosila pomoć za Srbe u enklavama. Nina Stojanović iz te organizacije kaže da je reč o novoj provokaciji Prištine preko leđa humanitaraca, vernika i Srba na Kosmetu.
Bez ikakvog obrazloženja uskraćeno nam je pravo slobode kretanja, ističe Stojanovićeva u izjavi za Sputnjik. Ona objašnjava da je humanitarna organizacija „Stub kralja Stefana“ jedna je od mnogih kojima je Priština poslednjih dana onemogućila da sa humanitarnom pomoći uđe na Kosovo i Metohiju. Pritom, dodaje ona, da im ulazak neće biti dozvoljen saopštavaju im ili na samom administrativnom prelazu ili, kao što je slučaj sa ovom organizacijom, preko oficira za vezu.

Još jedna provokacija Prištine

„Nisu nam dali nikakvo obrazloženje ali iza toga se očigledno krije pokušaj Prištine da osujeti i spreči dalji opstank Srba na Kosovu i Metohiji, jer sve te humanitarne grupe kao i mi nose humanitarnu pomoć Srbima na KiM, pre svega enklavama. Time im omogućavamao da kako-tako imaju priliv sredstava potrebnih za egzistenciju i opstanak“, navodi Stojanovićeva.
Naša sagovornica takođe u svemu vidi i element političke provokacije Prištine, koji se lomi preko leđa humanitarca, vernika i Srba sa KiM.
© Foto : Humanitarna organizacije Stub Kralja Stefana Deca u poseta Visokim Dečanima u organizaciji organizacije Stub Kralja Stefana
Deca u poseta Visokim Dečanima u organizaciji organizacije Stub Kralja Stefana  - Sputnik Srbija
1/7
Deca u poseta Visokim Dečanima u organizaciji organizacije Stub Kralja Stefana
© Foto : Humanitarna organizacija Stub Kralja StefanaHumanitarna organizacija Stub Kralja Stefana tokom boravka u manastiru Visoki Dečani
Humanitarna organizacija Stub Kralja Stefana tokom boravka u manastiru Visoki Dečani - Sputnik Srbija
2/7
Humanitarna organizacija Stub Kralja Stefana tokom boravka u manastiru Visoki Dečani
© Foto : Humanitarna organizacija Stub Kralja StefanaSrpska deca sa Kosova i Metohije
Srpska deca sa Kosova i Metohije  - Sputnik Srbija
3/7
Srpska deca sa Kosova i Metohije
© Foto : Humanitarna organizacija Stub Kralja StefanaDečak, Srbin sa Kosova i Metohije koji nije otišao dalje od svoje enklave
Dečak, Srbin sa Kosova i Metohije koji nije otišao dalje od svoje enklave  - Sputnik Srbija
4/7
Dečak, Srbin sa Kosova i Metohije koji nije otišao dalje od svoje enklave
© Foto : Humanitarna Organizacija Stub Kralja StefanaHumanitarci iz organizacije Stub Kralja Stefana tokom boravka u jednoj od srpskih porodica na Kosovu i Metohiji
Humanitarci iz organizacije Stub Kralja Stefana tokom boravka u jednoj od srpskih porodica na Kosovu i Metohiji - Sputnik Srbija
5/7
Humanitarci iz organizacije Stub Kralja Stefana tokom boravka u jednoj od srpskih porodica na Kosovu i Metohiji
6/7
© Foto : Organitzacija Stub Kralja StefanJedna u niza humanitarnih akcija organitzacije Stub Kralja Stefana
Jedna u niza humanitarnih akcija organitzacije Stub Kralja Stefana - Sputnik Srbija
7/7
Jedna u niza humanitarnih akcija organitzacije Stub Kralja Stefana
1/7
Deca u poseta Visokim Dečanima u organizaciji organizacije Stub Kralja Stefana
2/7
Humanitarna organizacija Stub Kralja Stefana tokom boravka u manastiru Visoki Dečani
3/7
Srpska deca sa Kosova i Metohije
4/7
Dečak, Srbin sa Kosova i Metohije koji nije otišao dalje od svoje enklave
5/7
Humanitarci iz organizacije Stub Kralja Stefana tokom boravka u jednoj od srpskih porodica na Kosovu i Metohiji
6/7
7/7
Jedna u niza humanitarnih akcija organitzacije Stub Kralja Stefana
Ona ističe da humanitarna pomoć koju organizacije nose na Kosovo i Metohiju, koliko je bitna Srbima posebno u enklavama, toliko je još važniji osećaj da nisu napušteni.
„Rasecanjem tih veza bi se dovelo do toga da nateraju te ljude da se isele jer bi ih bukvalno izolovali… Njima te posete mnogo zače. Često nam govore: “Hvala vam što ste došli, poseta nam znači više od bilo čega drugog“. Ove posete njima govore, i to sami i kažu, da se Srbi iz centralne Srbije nisu odrekli Srba sa Kosova i da znaju koliko je važan njihov ostanak na Kosovu i Metohiji,“ ističe naša sagovornica.

"Obavestićemo UN i EP o svemu"

Stojanovićeva najavljuje da će organizacija „Stub kralja Stefana“ zbor uskraćivanja slobode kretanja uputiti žalbu protiv Prištine evropskim institucijama i UN.
„Pravni tim naše organizacije sastavio je pismo koje ćemo poslati svim stranim ambasadama u našoj zemlji, Evropskom parlamentu i Ujedinjenim nacijama kako bismo ih izvestili o tome da nam je ugroženo pravo na slobodu kretanja. Da li će to imati efekta ili ne –videćemo,“ napominje Stojanovićeva.  
Naš sagovornica podseća da je i ranije bilo problema, da su čak skidali majice ljudima na adminstrativnom prelazu ako bi na njima bili srpski simboli i oduzimali im srpske zastave.
Kako kaže, iako se aktivistima njene organizacije ranije nikad nije događalo da ih bez ikakvog obrazloženja ne puste da uđu na KiM, dešavalo se da ih drže na prelazu i da ne daju da prenesu humanitarnu pomoć.
„Dešavalo se da pratnja koju nam dodele namerno vodi putevima koji su rizični gde bi moglo da dođe do incidenta, koji su dalji ili gde ima više ljudi“, priča sagovornica Sputnjika. 

Priština zateže zbog Vidovdana

Stojanovićeva napominje da svake godine oko Vidovdana Priština počne da zateže na ovaj ili onaj način, a misli da je i sada taj pritisak pojačan jer želi da spreči dolazak Srba iz centralne Srbije na Kosmet za taj veliki praznik.
Priština je inače bez obrazloženja proteklog vikenda vratila sa adminstrativnog prelaza između 20 i 30 autobusa kako humanitarnih organizacija, tako i vernika koji su pošli na poklonjenje u neki od srpskih manastira na KiM. Takođe su vratili decu koja su pošla na unapred najavljenu i dogovorenu priredbu u jednoj od srpskih enklava. Srbi sa Kosova veruju da sve što se dešava ima veze i sa pregovorima Beograda i Prištine, a ne isključuju da je ovakvo ponašanje Prištine odgovor na liturgiju održanu na Spasovdan u Hramu Hrista Spasa u Prištini, ali i pokušaj kosovskih vlasti da demonstriraju ko je „gospodar“ Kosova i Metohije. 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala