Nemački političar: Sramno je što Berlin ne obeležava godišnjicu napada nacista na SSSR

© Sputnik / Vsevolod Tarasjevič / Uđi u bazu fotografijaRasčišćavanje ulica
Rasčišćavanje ulica - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Odluka Berlina da se ne obeleži 80. godišnjica napada nacističke Nemačke na SSSR je sramotna, izjavio je u intervjuu Sputnjiku predsednik „Levice“ u Bundestagu Ditmar Barč.
„Napad Hitlerove Nemačke na Sovjetski Savez jedan je od najvećih zločina u istoriji. Rušilački rat je poništio sva ranija pravila po kojima je funkcionisala civilizacija. To je narod Sovjetskog Saveza koštalo 27 miliona žrtava. Sećanje na žrtve bi trebalo da se podrazumeva. Poraz koji je doživela nacistička diktatura od Crvene armije i ostalih saveznika bio je neprocenjivi doprinos za spas civilizacije. Nemački narod je takođe bio oslobođen, ali većini je bilo potrebno mnogo vremena da to shvate. Neki i do danas odbijaju da to priznaju“, rekao je Barč.
Sovjetske vođe kod zidina Rajhstaga - Sputnik Srbija, 1920, 08.05.2021
Najveće krvoproliće u istoriji: Put do velike pobede sovjetske armije kroz fotografije /foto/
On je naveo da je nekoliko godina živeo u Moskvi dok je bio na doktorskim studijama, kada se i upoznao „sa Rusima, Ukrajincima, Kavkazcima, kao i ljudima iz baltičkih država“, kada je više puta pisustvovao proslavi Dana pobede. Kao predsednik partije „Levice“ u Bundestagu, Barč je posetio Sankt Peterburg i Volgograd.
„Susretao sam se sa veteranima Velikog otadžbinskog rata. Sve to je formiralo moje pogled na Rusiju, bivše sovjetske republike i Sovjetski Savez. Uticali su i filmovi koje sam gledao u mladosti, kao što su ‘Lete ždralovi’, gruzinskog reditelja Mihaila Kalatozova ili film ‘Imao sam devetnaest godina’, nemačkog reditelja i vojnika Crvene armije Konrada Voljfa. Za mene je neoprostivo, da ni Bundestag, ni savezna vlada Nemačke nisu mogle da donesu odluku o zvaničnoj proslavi 80. godišnjice napada Nemačke. Zahtevi moje frakcije su bili odbijeni neuverljivim argumentima. Smatram da je to oholo i da se na ovaj način zaboravlja istorija“, rekao je on.
Ranije je objavljeno da ni Bundestag ni vlada Nemačke ne planiraju zvaničnu proslavu posvećenu 80. godišnjici početka Velikog otadžbinskog rata protiv nacističke Nemačke i njenih saveznika. Samo je „Levica“ u Bundestagu potvrdila da će organizovati veče posvećeno sećanju na taj događaj u kompleksu berlinske skupštine na kome će učestvovati poslanici Državne dume.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala