Misterija iz Čačka: Ne sme se isključiti da je u „Slobodi“ bila diverzija

Pratite nas
Šteta koja je učinjena eksplozijama u fabrici Sloboda iz Čačka neuporediva je sa onim što je fabrici učinjeno prilikom NATO bombardovanja i nju će sama kompanija moći da prevaziđe. Takođe, nesreće neće uticati na srpsku namensku industriju, ali slučaj treba pomno istražiti i ne treba isključiti ni diverziju konkurentskih firmi i zemalja.
Ovako o seriji nesreća koje su zadesile čačansku „Slobodu“ tokom juna meseca ove godine govori nekadašnji član Nadzornog odbora ove fabrike, general u penziji Mitar Kovač.
Prema njegovim rečima, nesreće poput ove moguće su svuda gde postoji namenska industrija.

Ne treba isključiti mogućnost diverzije

„Različita ubojna sredstva eksplodiraju u fabrikama i magacinima i to se dešava i u velikim državama i tome ne treba davati preveliki značaj u javnosti niti da se povodom toga spekuliše jer se time opterećuju i menadžment fabrike i država. To su stvari koje se nažalost dešavaju, treba jasno istražiti uzroke tih pojava“, kaže Kovač i dodaje:
„Ne bih licitirao sa mogućim uzrocima, da li su tehnološke prirode ili je u pitanju delovanje ljudskog faktora ali pod  ljudskim faktorom treba podrazumevati i diverziju“.
Eksplozije tokom juna trebalo bi, stoga, podrobno istražiti – pod kakvim okolnostima i kako su se dogodile.
Da nije bilo NATO bombardovanja, ali i intervencije države početkom druge decenije XXI veka, saga o čačanskoj „Slobodi“ verovatno se ne bi razlikovala od sličnih priča o socijalističkim gigantima koji su prepušteni vremenu zaborava i propadanja.

Od devastirane fabrike do nove industrije

Međutim, ovoj fabrici je na značaju prvo dao NATO, koji je fabriku devastirao, smatrajući je jednom od najznačajnijih komponenti srpske (i jugoslovenske) vojne industrije.
Kovač, koji je član Nadzornog odbira fabrike bio između 2010. i 2014, napominje da se radi o jednoj od najjačih kompanija u okviru grupacije Namenske industrije Srbije (kojoj pored „Slobode pripadaju“ i „Milan Blagojević“ iz Lučana, „Prva iskra“ iz Bariča, „Prvi partizan“ iz Užica, „Zastava oružje“ iz Kragujevca, valjevski „Krušik“ i Jugoimport SDPR).  To je fabrika sa dugom tradicijom (osnovana je pre 72 godine) i koja je do NATO agresije imala vodeću ulogu u proizvodnji svih vrsta municije kalibra iznad 20 mm, uključujući municiju za topove i haubice.
„Proizvodila je ručne raketne bacače, protivavionsku municiju različitog kalibra. U periodu NATO agresije, ona je devastirana i razorena u ogromnom procentu, uključujući i civilni deo pogona koji je proizvodio poznate uređaje za domaćinstva“, kaže Kovač.
Značaj fabrike uočile su i srpske vlasti jer u suprotnom u nju ne bi, od 2010. do 2017, u njen razvoj uložile oko 30 miliona evra. Sa oko 2300 radnika (za vreme SFRJ u „Slobodi“ je radilo oko 7000 ljudi), kompanija je isposlovala nove ugovore u vrednosti od oko 150 miliona evra.
„Ljudi su uspeli uz pomoć države, ali prvenstveno svojim znanjem, da uspostave kapacitete proizvodnje kojima zavide mnogi u regionu i da se na svetskom tržištu pokažu kao odličan proizvođač svih vrsta municije. Njihovi proizvodi cenjeni su, kako po kvalitetu, tako i po pouzdanosti“, napominje naš sagovornik.
Šteta načinjena u proteklom periodu, prema Kovačevim rečima nije uporediva sa onim što je fabrici učinjeno pre dvadesetjednu godinu. Sadašnja šteta procenjuje se na 1,5 do 2 miliona evra, što kompanija može da prevaziđe. Takođe, prema Kovačevom mišljenju, nesreće u Slobodi neće imati velikog uticaja na proizvodnu sposobnost srpske namenske industrije.
U čačanskoj „Slobodi“ nesreće slične ovima iz juna 2021. događale su se i ranije – jedan radnik povređen je 12. januara 2010, prilikom eksplozije, a 27. decembra iste godine, fabriku je pogodila serija eksplozija u kojima niko nije povređen. U eksploziji 1. juna 2013, povređeno je dvoje radnika.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala