Amerika puca u prazno — Kina će odgovoriti

© AFP 2023 / WANG ZHAOKineska i američka zastava
Kineska i američka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Američki ultimatum Kini je pucanj u prazno, ali će Peking sigurno oštro reagovati na ovo uslovljavanje od strane SAD, kaže dugogodišnji dopisnik iz Kine Zoran Đorđević povodom poruke američkih vlasti da Kina može da bira između još jedne međunarodne istrage o poreklu virusa korona na svojoj teritoriji i izolacije od strane svetske zajednice.
Prema njegovim rečima, ova poruka Pekingu od strane Džejka Salivana, savetnika za bezbednost američkog predsednika Džozefa Bajdena, jeste pucanj u prazno, jer je Kina više puta dozvoljavala inspekcije povodom virusa korona i trudi se da dobro sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Američki ultimatum Pekingu — pucanj u prazno

„Malo me čudi da Salivan koji je na takvoj funkciji daje takvu izjavu, jer Sjedinjene Američke Države nisu u situaciji da postavljaju Kini ultimatume i Peking to sigurno neće prihvatiti. Naime, nije problem da Kina dozvoli više tih komunikacija i kontakata pod okriljem SZO, ali sasvim sigurno neće dozvoliti da joj ’popuje‘ neko sa druge strane sveta. Takođe, mislim da priča o međunarodnoj izolaciji ne stoji, jer iako Amerika može da pokrene tu inicijativu, veliko je pitanje da li će je podržati Evropska unija i veliki deo sveta iz kojeg dolaze mnoge zemlje-članice SZO“, primećuje naš sagovornik.
Đorđević je vrlo skeptičan u pogledu podrške koju bi Sjedinjene Države mogle dobiti od Evropske unije za eventualni pokušaj međunarodne izolacije Kine.
„Evropska unija prvenstveno želi da štiti svoje političke i ekonomske interese i ona se u jednom trenutku, u vreme Trampove administracije, prilično izdvojila iz nekog jakog političkog saveza sa Amerikom. Sadašnje insistiranje na jačanju tog saveza pod predsednikom Bajdenom je razumljivo, ali to povezivanje svakako ne može da ide na uštrb ekonomskih interesa jedne ili druge strane, pogotovo ne ekonomskih interesa Evropske unije u saradnji sa Kinom“, kategoričan je Đorđević.
Kako kaže, EU je i ranije donosila ili se pridruživala nekim rezolucijama koje su se ticale iritiranja Kine, ali su pojedine članice često nakon toga, preko svojih ambasadora, tu odluku pravdale time da one ne stoje iza toga, već da je to zajednički stav Unije i da one i dalje žele saradnju sa Pekingom.
„Taj evroatlantski savez verovatno može da doživi neke pozitivne promene u pogledu jačanja neke koordinacije, ali to da se neko odriče sopstvenih ekonomskih interesa zarad ostvarenja tuđih ciljeva, zaista se ne može očekivati. Tim pre što vidimo da i situacija sa virusom korona slabi i tražiti sada neku novu ’dlaku u jajetu‘ i ponovo stavljati Kinu na optuženičku klupu je iluzorno“, smatra sagovornik Sputnjika i dodaje da će Kina sa indignacijom odbaciti poruku Vašingtona.

Pokušaj rušenja ugleda Kine u svetu

Đorđević veruje da Amerika pribegava ovakvim ultimatumima sa ciljem iritiranja Kine i pokušaja rušenje ugleda te države u svetu.
„Mnogi mogu biti ciljevi Amerike, ali smatram da ne mogu imati velikog efekta, naročito jer mnoge zemlje ne dele stav SAD da je Kina uzročnik pandemije virusa korona, ili mu ne veruju u potpunosti. Podsetiću da su na te tvrdnje Vašingtona Kinezi pitali da li je, ako se ide tom logikom, Amerika onda kriva za AIDS koji je potekao iz SAD? Naravno da to niko nije tvrdio, čak je kasnije postavljena teza da je AIDS potekao iz Afrike. Po čemu onda treba tvrditi da je virus korona potekao iz Kine? Samo zato što je tamo prvo primećen?“, pita Zoran Đorđević na kraju razgovora za Sputnjik.
Novi zahtev da se u Kini ponovo sprovede istraga o poreklu korone dolazi nakon izveštaja američkih medija da su se prvi slučajevi obolelih koji su imali simptome poput onih koje imaju zaraženi kovidom 19 pojavili znatno pre izbijanja pandemije u laboratoriji u Vuhanu. Međutim, postoje i istraživanja sprovedena u SAD, a po kojima je vrlo verovatno da je virus na američkom tlu bio prisutan takođe pre zvaničnog proglašenja pandemije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala