Ratno vazduhoplovstvo SAD upozorava: Moguće žrtve testiranja nove rakete ― četiri puža i 90 školjki

CC0 / Pixabay / Puž
Puž - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Američka vojska planira sledećeg meseca, posle neuspele probe u aprilu, ponovo da testira novu hipersoničnu raketu. Međutim, iz ratnog vazduhoplovstva stiglo je upozorenje da bi proba mogla da rezultira žrtvama — među puževima i školjkama.
Šef Komande globalnog udara američkog ratnog vazduhoplovstva Timoti Rej početkom meseca je najavio da bi raketa „erou“ (AGM-183A ARRW) mogla da bude testirana sledećeg meseca.
Cenu toga, kako navodi RT, neće platiti samo Amerikanci koji plaćaju porez već i stanovnici mora ostrva Kvajelin na Maršalskim ostrvima, gde će projektil okončati let.
Prema nedavnim procenama Centra za nuklearno oružje američkih vazduhoplovnih snaga, testiranje neće ugroziti retke vrste, ali se dodaje:
„Planirana akcija mogla bi usmrtiti do četiri puža i do 90 školjki“.
U izveštaju se upozorava i da bi testiranje rakete moglo potpuno da uništi više od 10.000 koralnih kolonija. Ukazuje se i na druge „faktore stresa“ za morska bića, kao što je izuzetno visok nivo buke, izloženost opasnim materijalima, poremećaji zbog ljudske aktivnosti ili opreme, kao i dugotrajno prisustvo veštačkih predmeta u vodi.
Ipak, u izveštaju se uključuje da proba neće značajno uticati na prirodno ili ljudsko okruženje.
Podsetimo, prvo testiranje rakete bilo je neuspešno pošto se, zbog tehničkih problema, nije odvojila od bombardera B-52 odakle je trebalo da bude lansirana.
Američki mediji navode da raketa ima brzinu od 6,5-8 maha i domet od 1.600 kilometara, pri čemu tu razdaljinu može da savlada za oko 12 minuta. Tim raketama pre svega treba da budu opremljeni strateški bombarderi B-52N.
Pentagon je u decembru 2019. godine saopštio da je korporacija „Lokid Martin“ dobila skoro 988,8 miliona dolara za razvoj nove rakete ARRW, koja je namenjena za američko Ratno vazduhoplovstvo.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala