Prekretnica za automobilsku industriju: „Audi“ ide stopama „Fijata“

CC0 / Pixabay / „Audi“ vozilo
„Audi“ vozilo - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Većina automobilskih marki odavno je počela sa elektrifikacijom i postepenim isključivanjem iz ponude motora sa unutrašnjim sagorevanjem. „Audi“ je, sudeći prema najavama, napraviti najbrži prelaz i ponuditi isključivo električne modele.
„Audi“ je ranije objavio da su u potpunosti prestali sa razvojem motora sa unutrašnjim sagorevanjem, a sada su sve iznenadili najavom da već od 2026. godine uopšte neće nuditi automobile sa takvim motorima.
Predsednik uprave kompanije Markus Dojsman je ostalim rukovodiocima preneo da će se postepeno ukidanje modela sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) primeniti do 2026. godine.
Kako je objavio „Zidojče cajtung“, od te godine „Audi“ neće imati u ponudi ni hibridne modele.
Takav pristup deo su ukupnog plana i strategije „Folksvagen grupe“, koja je poprilično radikalna u odnosu na pristup drugih nemačkih marki, kao što su BMV i „Mercedes“, preneo je portal „SEEbiz“.
„BMV“ je, zbog slabe dostupnosti retkih minerala koji se koriste u baterijama, zabrinut da će električni modeli i dalje biti znatno skuplji od konvencionalnih, pa uopšte ne planiraju prekid razvoja SUS motora.
Izvesno je da će naredna decenija biti prekretnica za automobilsku industriju, a ostaje da se vidi ko je povukao prave poteze u pravo vreme, zaključuje portal.
Podsetimo, i iz kompanije „Fijat“ nedavno su najavili da će početi s povlačenjem automobila s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem, benzinaca i dizelaša, od 2025. godine, dok će posle 2030. godine u ponudi imati samo automobile sa električnim motorima.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala