Prekinuti pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu

© AP Photo / Florian SchroetterŠef iranske delegacije na pregovorima u Beču Abas Arakči
Šef iranske delegacije na pregovorima u Beču Abas Arakči - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Pregovarači iz Irana i šest svetskih svetskih sila danas prekidaju razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i vraćaju se u svoje države na konsultacije jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, izjavio je šef iranske delegacije Abas Arakči.
„Bliži smo dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćamo u Teheran“, rekao je Arakči u intervjuu za iransku državnu televiziju.
„Približavanje stavova zavisi prvenstveno od odluka druge strane (Vašingtona). Nadam se da ćemo u sledećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku deonicu u pregovaračkom procesu“, rekao je Arakči.
Za sada nije poznato kada će formalni pregovori biti nastavljeni.
U Beču se, kako podseća Rojters, od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu iz kojeg se Trampova administracija povukla 2018. godine i nametnula sankcije Teheranu.
Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će se SAD vratiti sporazumu „ako se Iran vrati njegovom poštovanju“, dok Teheran insistira da prvo budu ukinute američke sankcije.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala