SANU protiv rukovodstva Muzeja žrtava genocida

CC BY 2.0 / Wikipedia/Jorge Láscar / Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu
Zgrada Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Odeljenje istorijskih nauka SANU poslalo je dopis Izvršnom odboru SANU u vezi sa „pokušajima sistematskog smanjivanja broja žrtava, prvenstveno u Jasenovcu i NDH u Drugom svetskom ratu“. Odeljenje navodi da se u tome „istakao Muzej žrtava genocida“ i pita Ministarstvo kulture je li „upoznato s tim da je na čelo Muzeja postavilo nekvalifikovanog čoveka“.
Saopštenje Odeljenja istorijskih nauka prenosimo u celosti:

„O jednoj nečasnoj reviziji istorije

U poslednje vreme svedoci smo jedne nečasne pojave u srpskoj istoriografiji, usmerene na posebnu vrstu revizije istorije i pokušaje sistematskog smanjivanja broja žrtava, prvenstveno u Jasenovcu i Nezavisnoj Državi Hrvatskoj u Drugom svetskom, ali i u Srbiji u Prvom svetskom ratu. Sve do nedavno, takav odnos prema postradalom stanovništvu u NDH (Srbima, Jevrejima i Romima) imali smo prilike da vidimo u mnogim slučajevima u Hrvatskoj, gde je njegov najpoznatiji začetnik i tumač bio Franjo Tuđman.
Izložba „Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja“ u Istorijskom muzeju Srbije. - Sputnik Srbija, 1920, 22.04.2021
Otvorena izložba posvećena jasenovačkim mučenicima /foto, video/
Poslednjih nekoliko godina, osporavanjem i umanjivanjem broja jasenovačkih i drugih žrtava ustaških zločinaca počeli su se baviti i pojedini istoričari iz Srbije. Važno je, zbog čega to treba i naglasiti, da se u poslovima upravo takve revizije, kojom se nanosi uvreda ustaškim stradalnicima, kao ‘krovna ustanovaʼ istakao Muzej žrtava genocida. Neposredan povod što se Odeljenje istorijskih nauka SANU oglašava o ovom problemu je taj što je novoimenovani direktor Muzeja, čak i pre imenovanja, najavio da će nastaviti nemoralni posao kojim su se bavili njegov prethodnik na toj dužnosti i predsednik Upravnog odbora te ustanove. Najpre osudivši ustaške zločine, istakao je da je ʻnaša uspomena na Jasenovac dominantno politička i matematičkaʼ, te da taj logor, čiji je broj žrtava procenio na 122-130 hiljada, ‘koristimo za prepucavanjaʼ i ʻsvi zajedno manipulišemo žrtvamaʼ. Navedena izjava u duhu je već poznatih njegovih stavova, uključujući istoriografski neutemeljenu odbranu Josipa Broza od nerazjašnjenog odnosa koji je imao prema Jasenovcu, kao i tvrdnje da ʻmladima (ali očito i onima manje mladim) danas treba jedno ozbiljno resetovanje kolektivnog sećanjaʼ, budući da su ga poslednjih ʻtrideset mučnih šovenskih godina zamaglili i mistifikovali upravo nacionalistički istoričari obeju strana. Uz blagoslov političke vrhuške, naravnoʼ.
Odeljenje istorijskih nauka mora otud da postavi pitanje Ministarstvu kulture Srbije da li je upoznato s tim da je na čelo Muzeja žrtava genocida postavilo nekvalifikovanog čoveka, koji se naučno nikad nije bavio problemom genocida, ali je spreman da se služi nečasnom revizijom nacionalne istorije, da smišljeno prebrojava i smanjuju žrtve počinjenog genocida?
Dejan Ristić, istoričar, nekadašnji upravnik NBS - Sputnik Srbija, 1920, 13.05.2021
Srbe sabrati oko sećanja: Novi direktor Muzeja žrtava genocida otkriva za Sputnjik svoj prvi potez
Kada bi pokušaji preispitivanja broja žrtava i njihovog smanjivanja bili zasnovani na pouzdanim izvornim podacima, niko ne bi imao razloga da se suprotstavlja takvim namerama. Međutim, novi pouzdani istorijski izvori nisu predstavljeni, dok se postojeći, iako prvorazredni, zanemaruju kako bi se raznim improvizacijama broj žrtava umanjio. Odeljenje istorijskih nauka SANU daleko je od svake pomisli da na bilo koji način povećava broj žrtava, smatrajući da je to nenaučno i nemoralno, isto kao i svako neosnovano umanjivanje.
S puno razloga, Odeljenje očekuje da se Ministarstvo kulture oglasi jasnim odgovorom iz kojeg će se saznati da li se, kada je postavilo novog direktora Muzeja žrtava genocida, saglasilo s njegovim stavom? Takođe, da li je takva revizija srpske istorije, koja se podudara s politikom Franje Tuđmana, i zvanična politika Srbije? Ako je tako, pitamo se kuda ide i dokle će stići naša istoriografija.“, prenosi Iskra.
Iz Muzeja žrtava genocida Novostima je ovim povodom rečeno da se prethodnih godina na ovu temu Muzej nekoliko puta oglašavao detaljnim i u nauci utemeljenim saopštenjima i da nema potrebe za ponovnim oglašavanjem.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala