Nova dvostruka igra Zapada i Prištine: Poruke suprotne, a cilj – isti

© AP Photo / Visar KryeziuPriština, zastave tzv. Kosova i SAD
Priština, zastave tzv. Kosova i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Da li je iskren pritisak Amerike i Britanije na Aljbina Kurtija da, do sledeće runde dijaloga, prihvati formiranje ZSO kako je dogovoreno u Briselskom sporazumu, znaćemo ako u tome uspeju. U suprotnom, s pravom možemo da sumnjamo da je reč o novoj igri.
Ovo je komentar Zorana Milivojevića, diplomate u penziji, na packe koje su premijeru tzv. Kosova Aljbinu Kurtiju lupili američki i britanski ambasador u Prištini - Filip Kosnet i Nikolas Abot. Ambasadori su naglasili da je obaveza Prištine da formira ZSO jer je to deo potpisanih sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Nova igra Prištine i Zapada

Međutim, istovremeno, oba ambasadora napomenula su i da treba se razjasni koja su to ovlašćenja i nadležnosti ZSO koje bi, prema tvrdnji Albanaca, mogle da ugroze kosovski ustav, i da treba raditi na tim tačkama.
Milivojević kaže da upravo u ovim rečima leži zamka jer može da se desi da Kurti donese prilagođeni ZSO na pregovarački sto što bi zapad mogao da tretira kao napredak. To bi značilo da za prvu i jedinu dogovorenu verziju ZSO postoji samo verbalna podrška zapada.
„Njima je politički cilj da pokažu da su konstruktivni, a u suštini podržavaju Kurtija u njegovim tvrdim stavovima, i tako vrše dodatan pritisak na Srbiju da izvrši ustupke na liniji Kurtijevih zahteva“ kaže Milivojević.

Spaja ih zajednički cilj

On kaže da su zapadne države jedino zainteresovane da se dijalog nastavi i da dođu do svog strateškog cilja, a to je neka vrsta priznanja Kosova od strane Beograda.
„Do toga ne mogu da dođu bez dijaloga, i zato im je on potreban. Otuda pritisak na Kurtija, da  ne bi došlo do zaustavljanja dijaloga. Inače, i Kurti i Amerikanci i Britanci žele i misle isto, ali znaju da taj cilj ne mogu da ostvare bez Srbije. Činjenica je da oni podržavaju Kurtija u nameri da ta ZSO ne bude druga RS, dakle, nešto što ni na koji način ne bi dovelo u pitanje tzv državnost Kosova“, objašnjava naš sagovornik.
Prema ovome kako je Kurti do sada nastupio u Briselu, napominje Milivojević, jasno je da on ne želi da učini bilo koje ustupke Beogradu, ali ni da Beograd ne želi da ide dalje bez formiranja ZSO.
„Zajednica je za Srbiju odstupnica i garancija za položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i element preko koga možemo da branimo svoje pozicije vezane i za srpske enklave i SPC. Od toga nema odustajanja“, napominje naš sagovornik.

ZSO je garancija za Srbe na KiM

Milivojević dodaje  da je potpuno jasno da jedini ko može da izvrši pritisak sa nekim ishodom jeste Amerika i mislim da je i smisao svega da oni budu ti koji će naterati Kurtija na saradnju.
„EU bi takođe trebalo da ima ozbiljan razlog da insistira da se ZSO  formira jer su oni garant tog sporazuma i formiranje ZSO bi na neki način vratilo kredibilitet Briselu  jer je jasno da oni u Prištini ne mogu da isposluju ništa,“ napominje naš sagovornik.
Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić podsetio je da realizacija sporazuma o ZSO, koji je inače ratifikovan u Skupštini u Prištini, čeka skoro 3.000 dana. Ocenio je i da je loše što je Kurti susret sa predsednikom Vučićem u Briselu iskoristio za početak kampanje za lokalne izbore na KiM, zakazane za oktobar.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala