Ministarstvo odbrane Srbije: U Aranžmanu sa Velikom Britanijom se ne pominje Rusija

© Foto : Jovo Mamula/Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneMinistar odbrane Velike Britanije Ben Volas
Ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
U Aranžmanu koji su potpisala ministarstva odbrane Srbije i Velike Britanije ne pominje se Rusija, niti je potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje ta zemlja, navodi Ministarstvo odbrane Srbije povodom pisanja britanskih medija da su Britanija i Srbija potpisale dokument „kojim se sprečava uticaj Rusije“.
Saopštenje Ministarstva odbrane prenosimo u celosti:
„Povodom netačnih medijskih napisa, a radi istinitog obaveštavanja javnosti Ministarstvo odbrane ukazuje da tokom posete ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske Bena Volasa Srbiji, nije potpisan bilo kakav dokument u kojem se pominje Rusija, niti je ministar Volas bilo gde to izjavio.
Ministri odbrane Velike Britanije Ben Volas i Srbije Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
London: Postigli smo sporazum da sprečimo ruski uticaj u Srbiji; Beograd: Ostajemo neutralni /video/
Jedini dokument koji su tokom posete potpisali potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i ministar Ben Volas jeste Aranžman između Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.
U navedenom Aranžmanu ne pominje se Ruska Federacija.
Predmet Aranžmana je razvoj bilateralne saradnje u oblasti multinacionalnih operacija, vojne obuke i obrazovanja, održavanje bilateralnih vežbi, razmatranje unapređenja saradnje u kopnenom i vazduhoplovnom domenu i sajber odbrani, unapređenje saradnje u oblasti ABHO, jačanje mogućnosti za saradnju odbrambenih industrija i naučno istraživačkih institucija kao i međusobno pozivanje na godišnje vojne sportske manifestacije i takmičenja“, saopštava Ministarstvo odbrane.
Podsetimo, britanski „Telegraf“ objavio je razgovor sa britanskim ministrom odbrane Benom Volasom, koji je načinjen tokom njegovog boravka u Srbiji, pod naslovom „Velika Britanija potpisala ugovor sa Srbijom protiv malignog uticaja Rusije“.
​„Telegraf“ je objavio kako je britanski ministar odbrane rekao da je sa Srbijom potpisan sporazum za borbu protiv ruskog uticaja.
Britanski medij navodi kako je Volas rekao da će „Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom malignom uticaju“ i „manipulaciji“, te da je u interesu Velike Britanije da bude „angažovana u post-jugoslovenskom razvoju“.
„U našem je interesu da pomognemo otpornost zemalja poput Srbije od malignih aktivnosti i uticaja. Na mestima gde vidimo delovanje drugih nacija, koje slabe ili podrivaju zemlje ili pokušavaju da manipulišu njima, onda je, naravno, u našem interesu da uputimo izazov takvom delovanju i podržimo te zemlje“, rekao je Volas, navodi britanski medij.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala