London: Postigli smo sporazum da sprečimo ruski uticaj u Srbiji; Beograd: Ostajemo neutralni /video/

© Foto : Jovo Mamula/Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneMinistri odbrane Velike Britanije Ben Volas i Srbije Nebojša Stefanović
Ministri odbrane Velike Britanije Ben Volas i Srbije Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da su Britanija i Srbija tokom njegove posete potpisale sporazum „kojim se sprečava maligni uticaj Rusije“. Međutim, zvaničnici Srbije ne pominju takav dokument, već samo da je potpisan Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, te navode da „Srbija ostaje vojno neutralna“.
Britanski ministar odbrane u Srbiji se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, a boravio je i na danu visokih zvanica na vežbi „Platinasti vuk“ koja se održava u bazi „Jug“ kod Bujanovca. To je bila prva poseta britanskog ministra odbrane Srbiji.
Ben Volas je, tokom posete Srbiji, u Beogradu dao intervju za britanski „Telegraf“, u kom je, između ostalog, rekao da će „Britanija pomoći Srbiji da se odupre ruskom malignom uticaju“ i „manipulaciji“, te da je u interesu Velike Britanije da bude „angažovana u post-jugoslovenskom razvoju“.
„U našem je interesu da pomognemo otpornost zemalja poput Srbije od malignih aktivnosti i uticaja. Na mestima gde vidimo delovanje drugih nacija, koje slabe ili podrivaju zemlje ili pokušavaju da manipulišu njima, onda je, naravno, u našem interesu da uputimo izazov takvom delovanju i podržimo te zemlje“, rekao je Volas za britanski medij.
On je izjavio i da „Britaniji ne smeta što Srbija ima prijateljske odnose sa Rusijom, jer je Srbija vojno neutralna“.
„Mi ne igramo rusku igru da ne poštujemo zemlju i da pokušamo da je nateramo da izabere. Mi ne govorimo kanonski Srbiji šta treba da uradi“, rekao je Volas.
Kako je izjavio, Britanija „želi najbolju moguću bezbednost za ljude u Srbiji, ali je i dalje potrebna podela tereta i neki partneri će biti manje tradicionalni nego što se misli, uključujući i Srbiju“.
Niko od zvaničnika Srbije nije potvrdio da je potpisan ovakav sporazum.
Posle sastanka Volasa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, saopšteno je da su razgovarali o situaciji u regioni u globalnim pitanjima. Vučić je rekao da će „Srbija uvek da bude čvrst oslonac za miran i stabilan Balkan“, te da se „nada da će zajedničkim zalaganjem, srpsko-britanski odnosi biti uzdignuti na nivo istinskog partnerstva, kakve smo imali kao saveznici u oba svetska rata“ i da je „Srbija zainteresovana da osnaži i obogati veze sa Ujedinjenim Kraljevstvom u svim oblastima, uključujući i oblast odbrane“.
Volas je tada istakao da je „Zapadni Balkan veoma važan za Veliku Britaniju i da Srbija ima najveći značaj za mir i stabilnost u regionu“.
© Foto : Jovo Mamula/Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbraneMinistri odbrane Velike Britanije Ben Volas i Srbije Nebojša Stefanović
Ministri odbrane Velike Britanije Ben Volas i Srbije Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Ministri odbrane Velike Britanije Ben Volas i Srbije Nebojša Stefanović
Tokom sastanka sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem, potpisan je „Aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane između Republike Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva“, bez navođenja detalja šta sadrži taj dokument.
Stefanović je tada ocenio da su dve strane, potpisivanjem Aranžmana o unapređenju saradnje u oblasti odbrane, „izrazile spremnost i opredeljenje za nastavak intenzivne bilateralne saradnje između dva ministarstva i dve vojske“.
Volas je tada rekao kako je u obostranom interesu da se ostvari snažno partnerstvo.
„Važno je da sarađujemo, jer je svet postao nebezbedno i nesigurno mesto", naglasio je tada britanski ministar odbrane.
Srpski ministar odbrane istakao je tada da je „Ujedinjeno Kraljevstvo je značajna tehnološka i vojna sila, zbog čega je, između ostalog, poželjan partner za našu vojsku i državu“.
„Mi smo spremni da zajednički radimo kako bismo odgovorili na sve bezbednosne izazove koji su pred nama u savremenom dobu, a istovremeno i da održavamo visok nivo sposobnosti naših vojski“, poručio je Stefanović posle sastanka sa britanskim kolegom.
I britanski „Skaj njuz“ napravio je prilog u Srbiji sa Volasom, koji je, između ostalog, rekao da je moguć sastanak britanskog premijera Borisa Džonsona i ruskog predsednika Vladimira Putina, ako „Rusija prekine maligni uticaj protiv Velike Britanije i njenih saveznika“.
U prilogu, napravljenom tokom vežbe „Platinasti vuk“, emitovana je i izjava ministra odbrane Nebojše Stefanovića.
Na pitanje novinarke „Skaj njuza“ sa kim Srbija radije izvodi obuke – sa britanskim ili ruskim snagama, ministar Stefanović odgovorio je i sa jednima i sa drugima.
„Mi smo vojno neutralni, tako da ne moramo da radije izvodimo obuke ni sa jednima, ni sa drugima, biramo i jedne i druge. To je naša prednost. Dobijamo najbolje i sa Istoka i sa Zapada kada je u pitanju obuka, taktika… Kao vojno neutralna zemlja želimo da radimo sa svima kako bismo našu vojsku učinili što profesionalnijom“, rekao je Stefanović.
Na pitanje „Skaj njuza“ da li Rusija može ovo obnovljeno prijateljstvo između Srbije i Britanije posmatrati sa sumnjom, britanski ministar odbrane Ben Volas je odgovorio: „Balkan je važan za bezbednost Evrope. Mi ne dolazimo ovde da bismo stvarali probleme. Došli smo ovde da stvorimo partnerstvo“, rekao je Volas.
Sporazum protiv uticaja Rusije u Srbiji se ne pominje ni u zvaničnom saopštenju o poseti Volasa objavljenom na sajtu britanske Vlade 18. juna.
Britanske navode o tom sporazumu potpisanom sa Srbijom preneli su i ruski mediji.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala