Kakva je veza ruskog kneza Rjurika sa Obamom i princezom Dajanom

© Sputnik / Igorь Boйko / Uđi u bazu fotografijaRjurik sa braćom Truvorom i Sineusom
Rjurik sa braćom Truvorom i Sineusom - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Poslednji vladari među Rjurikovičima bili su car Fjodor I Ivanovič i Vasilij Šujski. Nadalje se rod prvog princa drevne Rusije prekinuo, ali ovo se odnosi samo na direktnu liniju. Rjurik je imao mnogo dece, a prema nekim proračunima, bilo koja osoba iz IX veka, čiji rodoslov nije nasilno prekinut, danas može pronaći najmanje 300.000 potomaka.
Zbog prakse, koja je široko rasprostranjena među drevnim ruskim vladarima - udaja sestara i ćerki za strane kraljeve - tragovi Rjurika se danas mogu naći u različitim zemljama.
U Rusiji postoji nekoliko stotina porodica, poreklom od legendarnog kneza. Većina njih su iz drevnih plemićkih porodica: Gagarin, Obolenski, Volkonski, Daškov, Barjatinski itd. Da na početku XX veka ruska aristokratija nije bila potpuno uništena, među nama bi bilo mnogo više Rjurikoviča. 
Na primer, poznati televizijski voditelj i političar Petar Tolstoj predstavnik je grofovske plemićke porodice Tolstoj, i samim tim nije samo prapraunuk Leva Nikolajeviča, već i Rjurikov potomak.
Još jedan poznati Rjurikovič je bio Andrej Gagarin. Veliki ruski naučnik i fizičar, ekspert iz oblasti kvantne elektronike i fizičke optike. Poticao je iz porodice kneza Gagarina, koji je bio na čelu Peterburške gubernijske Skupštine plemstva. Dugo godina vodio je ne samo naučne, već i obrazovne aktivnosti.

Rjurikoviči u Evropi

Zahvaljujući braku, najmlađa ćerka Jaroslava Mudrog, Ana Jaroslavovna, postala je francuska kraljica.
Ovim su se među francuskim plemstvom u XI veku pojavili i geni prvog ruskog kneza. Po toj liniji, naslednici Rjurikoviča su i kardinal Rišelje, nemački kancelar Bizmark, britanski premijer Vinston Čerčil, pa čak i princeza Dajana (Spenser). Proizilazi da su čak i naslednici engleske krune takođe Rjurik.
© AFP 2023 / Geoff RobinsBritanski glumac Benedikt Kamberbač
Britanski glumac Benedikt Kamberbač - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Britanski glumac Benedikt Kamberbač
Još jedan potomak legendarnog drevnog ruskog kneza je engleski glumac Benedikt Kamberbač. On potiče od Ričarda III Plantageneta, koji je bio praunuk Edvarda III i Izabele Francuske iz dinastije Kapetingov, direktni naslednik porodice Henrija I i Ane Jaroslavovne.
Ovo nije bio jedini „način“ za širenje potomaka Rjurika među evropskom aristokratijom. Još jedna ruska princeza, Marija Dobronega, ćerka Svetog Vladimira, postala je supruga poljskog princa Kazimira Restauratora, a dinastija Pjastov je bila izuzetno brojna i povezana sa vladarima mnogih zemalja.

Prekookeanski potomci ruskog kneza

Preko Atlantskog okeana se mogu pronaći poznati Rjurikoviči. Najneočekivaniji primer u ovom slučaju je prvi Afroamerikanac koji je bio predsednik Sjedinjenih Američkih Država. Barak Obama je mulat, otac mu je Kenijac, a majka Stenli En Danhem daleki je potomak škotskog kralja Vilijama I, prapraunuka Ane Jaroslavne.
Američka politička elita prilično je zatvorena, pa ne čudi što su među dalekim srodnicima Stenlija bili rođaci predsednika Konfederacije Džefersona Dejvisa i nekoliko američkih predsednika: Džejmsa Medisona, Hari Trumana, Lindona Džonsona, Džimija Kartera i Džordža Buša. Svi ovi političari takođe mogu imati Rjurikove gene.
Podaci su dobijeni istraživanjem Istorijskog genealoškog društva Nove Engleske.
Nije svima poznat ni podatak da je britanska kraljica Elizabeta II u srodstvu sa Nikolajem II, a princ Vilijam u srodstvu sa Nikolajem I.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala