Francuski političar: Amerika uz pomoć NATO-a kontroliše saveznike

© REUTERS / Kevin LamarqueSamit NATO-a u Briselu
Samit NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Severnoatlanska alijansa je mašina Sjedinjenih Američkih Država, poluga za upravljanje saveznicima, smatra francuski političar Žak Mijar.
Mijar je naglasio da u rusko-američkim odnosima postoje nesuglasice po jednom broju pitanja, ali je istovremeno primetio da je na ženevskom samitu predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena obnovljen dijalog između dve države. Za vreme Bajdenovog prethodnika, Donalda Trampa, sličan dijalog bi bio „vrlo čudan, nedosledan, sa lupanjem vratima“. Međutim, sadašnji domaćin Bele kuće gleda na Rusiju kao na geopolitičkog partnera po pitanju globalne stabilnosti.
On je primetio da se interesi država Alijanse umnogome razlikuju, uključujući i sa interesima Vašingtona. Komentarišući odnose svoje države sa Rusijom, on je izrazio žaljenje zbog odsustva stabilnog bilateralnog dijaloga usled oklevanja francuskog predsednika Emanuela Makrona da promoviše ovakvu retoriku i pomeranjem svoje politike u stranu zapadnih interesa.
„Veoma mi je žao što je Makron želeo da uspostavi dijalog sa Putinom, pozvao ga u Breganson, ali nije dovoljno radio na tome, već se sa zapadnim državama okrenuo Alijansi. Ja, ubijte me, ne razumem šta je to zapadni svet. Evo, NATO postoji, ali to je samo američka mašina, poluga za upravljanje saveznicima. Interesi članica NATO-a su različiti, čak nisu ni mnogo slični. I zato pozdravljam dijalog između predsednika Rusije i SAD, ali bih jako želeo da i Francuska uspostavi dijalog sa Rusijom, svoj, sopstveni, nezavisni dijalog“, rekao je francuski političar u komentaru za televiziju „REN“.
Mijar je visoko ocenio ulogu Rusije kao partnera koji osigurava stabilnost u Evropi i dodao da svaka država, koja ulazi u NATO treba da vodi individualni dijalog sa Rusijom, ne osvrćući se na interese Vašingtona.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala