Dvostruki rekorder: Najduža reka u Evropi dobila – najduži pontonski most na svetu /video/

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaVolga
Volga - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Pored titule najduže reke u Evropi, reka Volga odnedavno ima još nešto čime može da se ponosi – najdužim pontonskim mostom na svetu koji je izgrađen upravo na njoj.
Kako je rekao komandant inženjerske vojske Oružanih snaga Rusije Jurij Stavicki, most je podignut prošle godine preko reke Volge u blizini Astrahana i svetski je rekorder po dužini – 1.360 metara.
„To je prvi na svetu pontonski most takve dužine na prilično ozbiljnoj reci Volgi. Reč je o svetskom rekordu. Tako nešto može samo naš pontonski most. Neka drugi pokušaju“, rekao je šef inženjerske vojske.
Prema rečima Stavickog, pontoni PP-2005M, PP-91 i PMP-M koji su korišćeni u izgradnji mosta omogućavaju da se brzo izvrši bilo kakva popravka i zamena nekih delova drugima.
„Još jedna jedinstvena karakteristika tog mosta je mogućnost njegove brze popravke bilo kog dela na bilo kom mestu u slučaju da dođe do kvara nekog dela. Još jedna jedinstvenost je mogućnost povezivanja različitih vrsta pontonskih mostova. Niko u svetu nema takve mostove. Stoga smo ponosni na spobobnosti naše industrije“, objasnio je on.
Zahvaljujući čamcima kojima je fazno sastavljan most na reci je omogućeno da vodena struja ne uništi delove mosta i da se u rekordnom roku, za samo jedan sat, izgradi prelaz dužine 1.360 metara.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala