Švajcarski predsednik otkrio čime ga je Putin iznenadio

© Sputnik / Sergey Bobylev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije, Švajcarske i SAD
Predsednici Rusije, Švajcarske i SAD - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
Sastanak predsednika Rusije i SAD koji je održan u Ženevi bio je veliki događaj za Švajcarsku koja je uspela da izvuče iz toga određenu korist, rekao je u intervjuu za švajcarski kanal „RTS“ lider zemlje Gi Parmelen, koji je takođe izneo utiske o liderima dve svetske sile.
Kako se ističe u članku, još uvek se ne može sa sigurnošću reći da će sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi biti istorijski trenutak za Švajcarsku. Međutim, taj događaj će se sigurno urezati u sećanje predsednika Parmelana koji je, kako se navodi u tekstu, „verovatno preživeo najnapetiji trenutak u svojoj političkoj karijeri“, organizujući pregovore „dvojice najvažnijih svetskih lidera“.
„To je ipak neka vrsta stresa, jer je potrebno održavati pažnju i koncentraciju na takvim sastancima sve vreme“, priznao je švajcarski lider u razgovoru sa „RTS“. Kako je istakao. uloga Švajcarske je da se „ugura u redove svetskih velikana“ i da igra ulogu „garanta ravnoteže“ između Rusije i SAD,
„Zbog toga se nije mogao dozvoliti nikakav propust“, ističe političar.
Na pitanje kakvu je korist od sastanka imala Švajcarska, Parmelen je rekao da je uspešno organizovanje samita potvrdilo da je zemlja sposobna da bude organizator događaja na visokom nivou, osiguravajuću odgovarajući stepen bezbednosti, a takođe da ume da izvuče iz toga određene prednosti za sebe.
U ovom slučaju, prema rečima predsednika, te prednosti su bili bilateralni pregovori sa Bajdenom i Putinom.
„Uspostavio sam veoma dobar kontakt sa predsednikom Bajdenom kod stepenica predsedničkog aviona. I kasnije, tokom naših bilateralnih pregovora, uspeli smo da učvrstimo taj kontakt“, rekao je Parmelen.
Što se tiče Putina, švajcarski predsednik je rekao da ceni otvorenost ruskog lidera, sa kojim se sastao 16. juna u Ženevi.
„Predsednik Putin ima kvalitet koji cenim – ne okoliša, nego odmah prelazi na stvar i iznosi svoje mišljenje. On sluša i odgovara. Razmenjuju se mišljenja, ali u isključivo prijatnoj atmosferi“, rekao je Parmelan.
Prema njegovim rečima, ruski lider „ne voli prekomerni protokol, nego teži da se pređe na stvar“.
Na pitanje novinara koji momenat sa samita bi izdvojio kao najupečatljiviji, on je odgovorio da su mu se najbolje urezali u sećanje prvi trenuci nakon dolaska učesnika samita.
„Džo Bajden i Vladimir Putin su razgovarali pet minuta i odmah sam osetio da se među njima, među njima kao ljudima, sve razvija dobro“, rekao je švajcarski predsednik.
Samit predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena u Ženevi je održan 16. juna. Putin je na konferenciji za novinare rekao da su pregovori bili dobri i da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora. Nešto kasnije, Bajden je na odvojenoj konferenciji, poručio da njegova agenda nije protiv Rusije već za američki narod.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala