Poljski premijer ruši san o Sjedinjenim Državama Evrope

© Flickr / Derek BridgesEU
EU - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
Ne treba očekivati da postoji nešto poput Sjedinjenih Američkih Država, jer to nikada neće postojati, rekao je nedavno poljski premijer Mateuš Moravjecki. Izjave poput ove neće naići na dobar prijem u Briselu, jer je želja za Sjedinjenim Državama Evrope uvek bila i jeste svrha projekta EU, navodi Pol Natal, bivši evroposlanik iz Velike Britanije.
Poljski premijer Mateuš Moravjecki priznao je da nije veliki vernik u smer kojim se Evropska unija kreće i on je jedan od nekoliko istočnoevropskih šefova država i vlada koji su zabrinuti zbog ambicije Brisela da u potpunosti ujedini države članice EU, piše britanski političar u autorskom tekstu za RT.
„Planine usklađenih zakona bile su godinama temelj Sjedinjenih Država Evrope. Moravjecki očito nije impresioniran takvim težnjama, tvrdeći da EU ne može da bude supersila, jer bi u tom slučaju, postojala rastuća tenzija ukoliko Brisel, Pariz ili Berlin pokušaju da nateraju druge članice da pristupe toj supersili“, navodi britanski političar.
Kako dodaje, navodi poljskog premijera istakli su jaz otvoren između evropskih prestonica.
„Sa jedne strane su Zapadni političari, kao što je francuski predsednik Emanuel Makron, koji žele više integracije. Sa druge strane su oni u Istočnoj Evropi koji žele labavije veze. Situacija je neodrživa i čini se da će se pogoršati u ne tako dalekoj budućnosti“, piše Natal, koji je bio i predsednik britanske Indipendističke partije (UKIP) i poslanik u Evropskom parlamentu 10 godina.
„U ovom trenutku, EU je jasno napukla organizacija. Odvija se politička borba u vezi sa budućim oblikom EU. Naravno, Brisel bi želeo zajednicu u kojoj bi države članice bile potčinjene EU. Evrokrate sanjaju o danu kada će kontinent biti harmonizovani blok sa evropskim identitetom. U stvari, „sve bliže veze“ su DNK Evropske unije od njenog osnivanja“, kaže Natal.
Kako dodaje, s druge strane, Moravjecki želi Evropu koja čuva nacionalne kulture i nacionalne identitete. U intervjuu je rekao: „U EU postoji 27 zemalja, plus neke koje su usko povezane s njom, ali nisu deo Evropske unije, ali sve one imaju snažan identitet, kulturno nasleđe, jezik i tradiciju“.
„Takva mišljenja su nespojiva sa evrokratama, koji na nacionalne razlike gledaju kao na prepreku njihovom krajnjem cilju da budu Sjedinjene Države Evrope. Da bi postigli svoj krajnji cilj, evrokrate zahtevaju da nacionalni identiteti budu podređeni pretežnoj evropskoj kulturi. Moravjecki s pravom protivreči ovoj ideji izjavom da „Evropa koja želi da bude jaka mora biti Evropa otadžbina“. Takođe je zauzeo stav da bi Evropa mogla da ima mesto na vrhu u globalnim poslovima „a da ne podrazumeva filozofiju„ sve odgovara svima“ u koju izgleda veruju neke briselske evrokrate“, piše britanski poslanik.
Ambicija da EU pređe u Sjedinjene Države Evrope sve više liči na neostvariv san, navodi Natal, objašnjavajući da su istraživanja koja je nedavno objavio Evropski savet za spoljne odnose, pokazala su da je poverenje u EU doseglo najniži nivo u istoriji.
Protesti tokom samita G7 u Kornvolu – karikature lidera - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Poslednja šansa Zapada i kolosalni promašaj /video/
„Iako su ove brojke loše za evrokrate, one neće promeniti kurs. Njihov uobičajeni odgovor na ovakvu vrstu anketa sa negativnim rezultatima je da je „kontinentu samo potrebno više EU“ – što je iluzija da evropska javnost jednostavno treba da sazna više o dostignućima EU, a zatim da nauči da ih voli. Stoga će evrokrati nastaviti da slede svoj krajnji cilj pune integracije, čak i ako su neke države članice, poput Poljske, protiv toga. Dalje, pošto je Velika Britanija sada van jednačine, konačno su ublažene kočnice na putu ka evropskoj superdržavi“, objašnjava Natal.
Ako reči Moravjeckog odražavaju stavove njegove zemlje, tada će doći dan kada će Poljska morati da odluči o svom članstvu u EU, tvrdi bivši evroposlanik iz Britanije.
„Čak sumnjam da će pre isteka decenije Poljska morati da odluči da li će ili neće ostati u vozu EU, čija su krajnja destinacija Sjedinjene Države Evrope. Ili će slediti britanski primer i izaći pre nego što bude kasno. Međutim, jedno je već sigurno: Brisel neće napraviti kompromis“, zaključuje Pol Natal, bivši član britanske Konzervativne i Bregzit partije.
Kakva je budućnost EU i gde je mesto EU između SAD, Rusije i Kine, i hoće li ona postati najveća žrtva njihovog sukoba, bila je tema i emisije Novi Sputnjik poredak Nikole Vrzića
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala