Nebeska kontrola morske pučine: „Iljušini“ na zadatku na Arktiku /video/

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaVojni avion Il-38
Vojni avion Il-38 - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
U ruskoj arktičkoj zoni završene su trodnevne taktičke vojne vežbe Severne flote, koje su održane i na kopnu, i na vodi i u vazduhu. U okviru manevara protivpodmornički avion Il-38 izveo je hitni let sa aerodroma Severomors-1 kako bi otkrio podmornicu uslovnog protivnika u Barencovom moru, prenosi TV „Zvezda“.
Prema planu vojnih vežbi, nakon što su patrolni brodovi u Barencovom moru primetili nepoznatu podmornicu, Il-38 je krenuo na zadatak, jer je bilo neophodno pronaći i onesposobiti je u najkraćem roku. Zbog toga su avion opremili specijalnom opremom za potragu.
Sonari bove RGB-16 u stanju su da otkriju podmornicu na udaljenosti od nekoliko stotina metara do nekoliko kilometara pod vodom. Dovoljna je jedna takva da se skoro ceo dan prate podvodni objekti u pokretu.
Pre poletanja avion su pregledali komandant posade i vazduhoplovnog puka, pilot Anton Starostin koji je u avijaciji 35 godina.
Nakon što je Il-38 brzo dostigao potrebnu visinu, posada je stupila u kontakt sa onima koji su se nalazili u zoni potrage. Iznad oblaka se pružao jasan pogled na Koljski zaliv i Barencovo more. Iako se sve činilo mirno, pod vodom je mnogo različitih objekata koje registruje samo specijalna oprema.
Avioni su bacili bove za potragu. Poseban metod raspoređivanja na vodi omogućava da se brzo odredi gde se nalazi podvodni objekat, kuda se kreće i kojom brzinom. Kada se meta otkrije, više nema kuda da umakne.
Već nakon 30 minuta nakon poletanja u Barencovom moru je otkrivena podmornica. Nakon što je zadatak uspešno ispunjen, avioni su nastavili da patroliraju arktičkom obalom.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala