Kritičan trenutak za Kosovo: Vreme je da se uključe institucije i – narod /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićNatpis "Nema predaje"
Natpis Nema predaje - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
Kosovsko pitanje je došlo na dnevni red nekih koji imaju interes da se to reši na način koji se ne poklapa sa državnim i nacionalnim interesima Srbije. Sasvim je primereno da predsednik Aleksandar Vučić koji praktično i vodi pregovore, a koji ima u vidu celu priču, uključi u proces institucije i celokupan narod da znamo gde smo i na čemu smo.
Ovako za Sputnjik diplomata Zoran Milivojević komentariše najavu održavanja sednice Skupštine Srbije 22. juna o Kosovu i Metohiji koju je najavio predsednik Srbije.
Naš sagovornik kaže da je po prirodi stvari pitanje Kosmeta na dnevnom redu kod nas i u unutrašnjoj politici.
„Mislim da se stvar lomi i da je upravo zbog toga ovo trenutak kad predsednik države treba da se obrati poslanicima u Parlamentu, jer mi svi treba, na neki način, da počnemo da učestvujemo u toj priči,“ rekao je on.
Na pitanje, zašto je ovo obraćanje drugačije od onih svih prethodnih, Milivojević kaže da ima veću težinu, jer se u institucionalnom smislu direktno angažuju svi relevantni faktori u zemlji, a pre svega misli na Parlament.
„Mi ulazimo u fazu kada je neophodno da sve institucije koje podrazumevaju državu, budu u ovo direktno uključene zato što se Srbija suočava sa pritiscima i ulazimo u fazu kada postoje interesi da se to reši brzo na način koji ne odgovara našim strateškim i državnim interesima. Dakle, stvar se sada lomi oko toga da mi priznamo kosovsku nezavisnost po svaku cenu,“ rekao je naš sagovornik.
On precizira da više ne može da se govori o uslovljavanju evrointegracijama, već direktno o Kosovu i Metohiji. Dovode se u pitanje naši odnosi sa Zapadom, dodaje Milivojević, i upozorava da ćemo naprosto biti suočeni sa novom fazom i novom vrstom pritisaka koji su vezani za to pitanje.
Zamenik ministra inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Ekskluzivno: Zapad podstiče Prištinu da sabotira mirno rešenje za Kosmet /video/
„Zbog toga Srbija mora da ima verifikovan stav na način koji podrazumeva i politički sistem i institucije ove države“, rekao je naš sagovornik.
Podsetimo, predsednik Srbije je rekao da će 22. juna biti održana sednica Skupštine Srbije na kojoj će „podrobno, detaljno i temeljno“ govoriti o svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na Kosovu.
On je nakon poslednjeg sastanka u Briselu sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem rekao da je „u Briselu delovalo kao da Priština želi da opstruira dijalog i da se boji da nekonstruktivnost Prištine može da dovede do eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji“.
Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da vode računa „da se ne dogode bilo kakvi incidenti, koji bi mogli da ugroze mir ili stabilnost u celom regionu“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala