Da li smo spremni za povratak u normalan život?

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
Kakvo nam je literarno nasleđe ostavio Horhe Luis Borhes, jedan od najvećih argentinskih i latinoameričkih pisaca, koji nas je zauvek napustio pre tri i po decenije? Kakav je bio njegov uticaj na savremenike, a kakav je odnos prema ovom magu pisane reči danas?
O književnom geniju koji je i dan-danas uzor za mnoge pisce i jedan od omiljenih autora među čitaocima raznih generacija razgovaramo s pesnikom, književnim kritičarem, esejistom i izdavačem Gojkom Božovićem.
Orbita kulture, 19. 06. 2021.
Knez Pavle Karađorđević, regent Kraljevine Jugoslavije u jednom od najtežih perioda u svetskoj istoriji, bio je tokom života suočen s brojnim iskušenjima i patnjama, od kojih je najveća bila unutrašnji sukob – između ljubavi prema Velikoj Britaniji, u kojoj se školovao i stekao brojne prijatelje, i dužnosti prema Srbiji, zemlji na čijem je čelu bio umesto maloletnog kralja Petra u osvit Drugog svetskog rata. Knjigu o životu ovog renesansnog princa napisao je još 1980. godine njegov bivši zet i blizak prijatelj, britanski bankar i političar Nil Balfur, a novo, dopunjeno izdanje ove uzbudljive biografije predstavio je protekle sedmice Službeni glasnik.
Svi ljubitelji Crnjanskog, obični poklonici, ili oni kojima je predmet istraživanja, imaju svoje odgovore ko je Crnjanski, a ti odgovori se u velikoj meri razlikuju. Kako Crnjanskog vidi Slobodan Vladušić, koji je velikog srpskog pisca oživeo kao književnog junaka? Zbog čega ga doživljava kao prijatelja iz prošlosti? Povod za naš razgovor sa Slobodanom Vladušićem je njegov novi roman „Omama“, koji je zasnovan na proučavanju građe o životu i stvaralaštvu Miloša Crnjanskog.
Koncertna sezona u Srbiji otvorena je nakon pauze od oko godinu dana, koja bi, kako se svi nadamo, mogla da bude nagoveštaj povratka u normalan život. O tome šta nas sve čeka ovog muzičkog leta, kao i o posledicama koje je dugotrajni izostanak sa scene doneo muzičarima razgovaramo s Majom Cvetković, članicom benda I-plej i predstavnicom Arsenal festa, kao i sa novinarom Brankom Rosićem.
Grafički kolektiv je ove godine po 13. put dodelio prestižna priznanja „Grifon“ iz oblasti grafičkog dizajna, primenjene umetnosti koja je neizostavni deo naše svakodnevice. O radovima koji su pristigli na ovogodišnji konkurs, izazovima s kojima se suočavaju mladi grafički dizajneri, kao i o aktivnostima Grafičkog kolektiva u ovoj i narednoj sezoni razgovaramo s direktorkom te ustanove Ljiljanom Ćinkul i dobitnikom glavnog priznanja Manetom Radmanovićem.
Izložba „Stanje stvari“ beogradskog umetnika Uroša Đurića biće otvorena u užičkoj galeriji „Reflektor“ danas u 13.00 časova. Šta sve čini ovu izložbu i kakvo je „stanje stvari“ objašnjava nam njen autor Uroš Đurić.
Bend „Buč Kesidi“ snimio je svoj prvi bioskopski muzički film pod nazivom „Buč Kesidi: Euforija uživo“. Uoči premijere ovog filmsko-muzičkog ostvarenja gosti Orbite kulture su Luka Racić i Zoran Zarubica iz dvojca „Buč Kesidi“.
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala