Amerika ne blokira pomoć Ukrajini: Pripremili smo nova sredstva u slučaju napada Rusije

© AP Photo / Susan WalshBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
Vesti o tome da Amerika obustavlja pomoć Ukrajini u sferi bezbednosti su besmislice, navodi se u pisanom saopštenju portparolke Bele kuće Džen Psaki, i naglašava da su SAD pripremile pomoć za Ukrajinu u slučaju pogoršanja situacije na granici sa Rusijom.
„Ideja da smo navodno obustavili pomoć Ukrajini u oblasti bezbednosti je glupost. Samo prošle sedmice, uoči samita SAD-Rusija, pružili smo paket pomoći u sferi bezbednosti od 150 miliona dolara, uključujući naoružanje“, navodi se u saopštenju Psaki.
Prema njenim rečima, trenutno je Ukrajini na raspolaganju celokupna suma koju je Kongres izdvojio u okviru inicijative za pružanje pomoći toj zemlji u sferi bezbednosti.
„Takođe smo pripremili sredstva u slučaju daljih upada Rusije u Ukrajinu“, istakla je portparolka Bele kuće, ali nije precizirala o kakvoj sumi se radi.
Ona je podsetila na izjavu Bajdena na samitu sa Putinom.
„Predsednik Bajden je rekao predsedniku Putinu direktno da ćemo čvrsto podržavati suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, naglasila je Psaki.
Moskva je više puta saopštavala da ne učestvuje u sukobu u Ukrajini i da je zainteresovana za to da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Ranije je list „Politiko“ pisao da je Bela kuća privremeno zamrznula paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 100 miliona dolara. 
Prvi sastanak Putina i Bajdena na mestu predsednika održan je 16. juna u Ženevi. Samit je trajao 4,5 sata, uključujući pauzu. Nakon razgovora, ruski lider je izjavio da se dogovorio sa američkim predsednikom da se započnu konsultacije o strateškoj stabilnosti na međuresornom nivou. Kako je istakao, obe zemlje shvataju da nose posebnu odgovornost za stratešku stabilnost u svetu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala