Američki ambasador se uskoro vraća u Moskvu

© AP Photo / Susan WalshZamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven
Zamenik američkog državnog sekretara Džon Saliven - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nas
Američki ambasador u Rusiji Džon Saliven saopštio je da namerava uskoro da se vrati u Moskvu.
"Nakon važnog samita (Vladimira Putina i Džozefa Bajdena u Ženevi) sa nestrpljenjem čekam da se uskoro vratim u Mosku, kako bih stao na čelo snažnog tima američke ambasade u Rusiji u sprovođenju direktiva predsednika Bajdena koje je izneo u Ženevi, uključujući smernice u sferi strateške stabilnosti, ljudskih prava i uspostavljanja stabilnih i predvidljivih odnosa sa Rusijom", navodi se u saopštenju Salivena koje je objavljeno na tviteru ambasade.
Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova najavila da bi se već naredne nedelje ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov mogao vratiti u Vašington.
Podsetimo, nakon sastanka sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom na samitu u Ženevi 16. juna, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je postignut dogovor o vraćanju na svoja radna mesta ambasadora Rusije i SAD, Anatolija Antonova i Džona Salivana.
Amerika je 15. aprila uvela nove sankcije Rusiji i to protiv 32 fizička lica i organizacije, a pored toga 10 ruskih diplomata proglašeno je za persone non grata. Nakon toga ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov se vratio u Moskvu na konsultacije.
Rusija je kao odgovor na američke sankcije donela svoje mere – 10 američkih diplomata je proglašeno nepoželjnim osobama, dok je Salivanu posavetovano da ode u Ameriku na konsultacije.
Ruski ambasador je otišao iz Vašingtona pre dva meseca, dok je njegov američki kolega u Vašingtonu mesec dana.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala