Rusija izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu 18. decembra

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaAvion
Avion  - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Rusija će izaći iz Sporazuma o otvorenom nebu 18. decembra 2021. godine, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.
Moskva je poslala državama, potpisnicama Sporazuma, obaveštenje o svom izlasku iz navedenog dogovora. Za raspad sporazuma, ona je optužila SAD.
MIP smatra da je izlazak Rusije iz ovog sporazuma pokazao da su pokušaji da se dobije jednostrana prednost, ignorišući interese i zabrinutost Moskve, osuđeni na neuspeh.
„Očekivanja da će Zapadu „tehnička prednost“ omogućiti da pretekne Rusiju, da je ostavi na marginama, nisu se opravdala. To je bio slučaj i sa prelaskom na digitalne tehnologije tokom realizacije Sporazuma o otvorenom nebu – to su aktivno promovisali Amerikanci, a na kraju je naša država pretekla zapadne partnere za 8-9 godina. To će se desiti i sada kada SAD ruše Sporazum, računajući na nacionalna tehnička sredstva kontrole“, navodi se u saopštenju.
„Zapadne kolege su odavno trebale da shvate: ne može se osigurati bezbednost bez uzimanja u obzir interesa bezbednosti Rusije i njenih saveznika. Efikasan odgovor ćemo uvek imati. Međutim, najbolje bi bilo da zajedno konstruktivno radimo na jačanju evropske i globalne bezbednosti, opirući se na iskustvo višegodišnje plodne saradnje država u okviru Sporazuma o otvorenom nebu“, zaključeno je u tekstu.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je nedavno zakon o poništavanju Sporazuma o otvorenom nebu koji je takođe bio potpisan 1992. godine. SAD su izašle iz sporazuma u novembru prošle godine.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala