Radije ne bi u kancelariju: Sve manje mladih prihvata tradicionalni način rada

CC0 / piksabej / Posao
Posao - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Tradicionalni radni dan u kancelariji danas je izbor manjine. Samo 9,8 odsto ispitanika koji studiraju biznis i finansije na vodećim univerzitetima u Centralnoj Evropi i još nekolicina njih iz Francuske više voli stari model rada u firmi, s definisanim radnim vremenom.
Nasuprot njima, polovina od više od 9.000 mladih koji su učestvovali u Dilojtovom istraživanju „Prvi koraci na tržištu rada“, više bi voleli fleksibilno radno okruženje koje im omogućava rad sa različitih lokacija, uključujući i rad od kuće, kao i fleksibilno radno vreme.
„Za kompanije koje žele da privuku najbolje talente od suštinske važnosti je da razumeju kako mlade generacije vide svoju budućnost“, kaže Sanja Koleska, rukovodilac Službe za ljudske resurse u „Dilojtu Srbija“.
„Oni jasno ističu da žele mogućnost rada na daljinu, u vreme koje njima odgovara. Kompanije koje žele da nametnu svakodnevno osmočasovno radno vreme u kancelariji, jednostavno možda neće biti zanimljive mnogim najboljim mladim talentima, i može se očekivati da će preći kod onih poslodavaca koji mogu da zadovolje njihove potrebe.“
Jedno od pitanja u upitniku je bilo i o tome koliko mladi veruju da je pandemija uticala na njihovu želju da razmotre opciju rada u inostranstvu, prenose Novosti.
„Iako je većina ljudi rekla da pandemija nije uticala na njihova očekivanja u vezi sa visinom zarade ili verovatnoćom preseljenja u inostranstvo, mi verujemo da je novonastalo socijalno okruženje imalo uticaja“, dodaje Koleska.
„Prelazak na fleksibilni, hibridni rad već je postojao i ranije, ali verujemo da je pandemija ubrzala njegovo prihvatanje i popularnost“, odnosno, dovela je budućnost, a to možemo videti i u sve većem broju mladih koji žele fleksibilnost u pogledu vremena i mesta rada.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala