Ptica anđeoskih krila: Retka grabljivica prvi put snimljena u Srbiji /foto/

CC0 / Pixabay / Jato ptica
Jato ptica - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
U okolini Šida prvi put u Srbiji snimljen je beli mišar, primerak sa retkim fenomenom nedostatka crnog pigmenta, melanina, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.
Inače, u pitanju je najčešća ptica grabljivica u Srbiji, a tokom više od veka istraživanja ptica u Srbiji mišar ovakvog potpuno belog perja nije fotografisan.
Orintolozi smatraju da ova ptica ima redak poremećaj obojenosti perja poznat kao potpuni leucizam koji predstavlja nedostatak crnog pigmenta, melanina u telu.
Ovakav poremećaj obojenosti jedinki koje prirodno nisu bele kao labudovi ili čaplje uglavnom im smanjuje mogućnost preživljavanja u prirodi.
Međutim, kako se navodi u saopštenju, belog mišara iz okoline Sota meštani susreću već dve godine, što ukazuje da uspešno odoleva svim izazovima.
Članovi društva Nataša Tomić i Marko Šćiban u petak 11. juna posetili su okolinu sela Sot kako bi proverili te navode i uspeli da uoče potpuno belu pticu grabljivicu.
„Na osnovu veličine, oblika tela i ponašanja ustanovili smo da se radi o mišaru (Buteo buteo), inače najčešćoj ptici grabljivici u Srbiji. Snežno beli lepotan izleteo je iz šume, kružio iznad nas i nestao visoko na nebu, odletevši ka Suncu“, objašnjava Šćiban.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala