Predsednik Nemačke: Rat Hitlera protiv Sovjetskog Saveza – krvavo varvarstvo

© AP Photo / Markus SchreiberPredsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer
Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je rat nacističke Nemačke protiv SSSR-a bio krvavo varvarstvo.
„Od prvog dana pokretač nemačke kampanje bila je mržnja: antisemitizam i antiboljševizam, rasno ludilo protiv slovenskih i azijatskih naroda Sovjetskog Saveza. One koji su se borili u tom ratu ubijali su na razne načine, sa neviđenom okrutnošću i grubošću. Oni koji su bili odgovorni za njega, koji su se u svom nacionalističkom bezumlju čak pozivali na nemačku kulturu i civilizaciju, na Getea i Šilera, Baha i Betovena, oskrnavili su celu civilizaciju, sve principe humanosti i zakona. Rat Nemačke protiv Sovjetskog Saveza bio je krvavo varvarstvo“, istakao je Štajnmajer.   
Kako je rekao, niko nije stradao u Drugom svetskom ratu više nego narodi bivšeg Sovjetskog Saveza.
„Ipak, ti milioni nisu tako duboko urezani u naše kolektivno sećanje kako to zahtevaju njihova stradanja i naša odgovornost“, rekao je predsednik Nemačke na otvaranju izložbe „Razmere jednog zločina. Sovjetski zarobljenici u Drugom svetskom ratu“ u Berlinu.
Ceremonija se održava u nemačko-ruskom muzeju Berlin-Karlshorst, a izložba će biti centralni zvanični događaj u Nemačkoj kojim se obeležava 80. godišnjica početka napada nacističke Nemačke na SSSR.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala