Patentiran lek protiv štucanja, naučnici otkrivaju i druge načine kako može da se zaustavi

CC0 / Pixabay/Robin Higgins / Štucanje
Štucanje - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Naučnici tvrde da su pronašli efikasan lek protiv štucanja – ispijanje vode kroz slamčicu u obliku ćiriličnog slova G izlečilo je 92 odsto napada štucanja, pokazuje nova naučna studija.
Zadržavanje daha i plašenje, samo su neki od narodskih „lekova“ za prekidanje štucanja. Međutim, naučnici su sada našli način da se štucanje prekine i to, kako tvrde, na veoma efikasan način.
Kada se kod nekog pojavi štucanje, odnosno singultus, kako je poznato u medicini, dijafragma se iznenada kontrahuje, a ta kontrakcija se ponavlja. Upliv vazduha u pluća uzrokuje zatvaranje poklopca epiglotisa, stvarajući karakterističan zvuk. Naučnici kažu da štucanje prestaje samo od sebe, ali može postati i hronično stanje koje zahteva lečenje.
​Tim naučnika tvrdi da je, zahvaljujući naučnoj studiji, došao do efikasnog leka, koji su patentirali pod nazivom FISST (Forced inspiratory suction and swallow tool). Radi se o plastičnoj napravi nalik slamčici, u obliku ćiriličnog slova G. Naprava sa jedne strane ima deo koji ide u usta, a sa druge podešavajući poklopac sa potisnim ventilom. Kad nekoga pogodi štucavica, dovoljno je da stavi napravu u čašu vode i počne da je pije, prenosi „Gardijan“.
Naučnici objašnjavaju da se usisavanjem vode za koje je potrebno uložiti dodatni napor, preko freničnog nerva izazove kontrakcija dijafragme, dok se gutljajima aktivira živac lutalac (vagus nerv, pneumogastrični nerv). Budući da su ta dva nerva odgovorna za izazivanje štucanja, ideja naučnika je da se oni „zaposle“ kako ne bi dovodili do štucavice.
„Deluje odmah i njegovi efekti mogu da traju više sati“, rekao je dr Ali Seifi, profesor na Teksaškom medicinskom univerzitetu u San Antoniju i jedan od autora naučne studije koja je objavljena u časopisu „Džama netvork open“.
Salata - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2021
Sedam namirnica koje produžavaju život
U toj studiji, koja je sprovedena na 249 ispitanika, uređaj je zaustavio štucanje u 92 odsto slučajeva. Međutim, studija i dalje čeka na proveru, pošto nije uključivala kontrolnu grupu, a zasnovana je na rezultatima koje su prijavljivali sami ispitanici.
Dr Ris Tomas, neurolog sa Njukasl univerziteta, koji nije učestvovao u studiji, kaže da postoji naučna osnova da ova naprava zaista bude uspešna. Ipak, dodaje da postoje i drugi načini koji su efikasni, kao što su ispijanje vode kroz običnu slamčicu dok držite oba uha začepljena rukama.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala