Tri puta pred Crnom Gorom - više ništa neće biti isto

© Sputnik / Nebojša PopovićSkupština Crne Gore
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Posle najave bojkota Demokratskog fronta kao najjače političke snage u vladajućoj koaliciji u Crnoj Gori kriza vlade i parlamenta može imati tri ishoda - ili pad vlade i prevremene parlamentrane izbore, ili njenu rekonstrukciju, ili dalju agoniju sada već manjinske vlade čiji bi opstanak zaviso od glasova DPS-a Mila Đukanovića.
Nakon višemesečni turbulentih situacija u Crnoj Gori i konačnog izglasavanja nepoverenja ministru pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimiru Leposaviću i to uz pomoć glasova DPS-a Mila Đukanovića, Demokratski front sa najvećim brojem poslanika u vladajućoj većini, odlučio je da bojkotuje rad parlamenta. Traže resetovanje odnosa i novi dogovor sa koalicionim partnerima i izbor nove vlade.
Da li je to kap koja je nepovratno prelila čašu, posle mnogobrojnih nesporazuma u vladajućoj koalici koji je prate maltene od samog formiranja ekspertske vlade Zdravka Krivokapića koja nije odrazila na izborima izraženu volju većine građana, ali se po rezultatima, prema mišljenju tamošnjih analitičara nije ni proslavila.
© Foto : Demokratski front Lideri Demokratskog fronta
Lideri Demokratskog fronta  - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Lideri Demokratskog fronta
Odluka Demokratskog fronta da bojkotuje rad parlamenta došla je nakon što je ministar pravde smenjen uz pomoć glasova DPS-a.

Novi parlamentrani izbori najbolje rešenje

Šta je moguće u situaciji kada je vlada u parlamentu ostala bez većinske podrške. Da bi opstala morala bi, kao u slučaju glasanja o poverenju Leposaviću, da se oslanja na glasove Đukanovićevog DPS-a, iako je u danu formiranja vlade postignut čvrst dogovor da niko od koalicionih partnera neće sarađivati sa DPS-om.
Od svih mogućih opcija za izlazak Crne Gore iz krize vlade i parlamentarne krize, po oceni Vladimira Pavićevića, politikoga iz Podgorice, najbolje rešenje je organizovanje prevremenih parlamentarnih izbora na kojima bi građani saopštili svoje viđenje svega što se dešava i ko zaslužuje njihov glas.
Pavićević za Sputnjik kaže da je reč o sasvim novim okolnostima, jer je premijer Krivokapić ušao i jednu vrstu novog političkog savezništva i to sa DPS-om Mila Đukanovića, što niko od građana koji su na prošlogodišnjim izborima glasali  za listu čiji je nosilac bio Krivokapić nije mogao da očekuje.
On zato smatra da je najbolji način za rešenje krize organizovanje prevremenih izbora i da se onda vidi koja opcija ima koliko glasova i ko ima legitimitet da formira novu vladu.
Uveren je, kaže, da bi nakon tih izbora reforme u Crnoj Gori dobile zamaha, da bi DPS bio još slabiji, a da bi one snage koje su bile spremne za reformu i nakon izbora 30. avgusta prošle godine sada dobile još veću podršku.
Na pitanje, šta su moguće opcije u funkcionisanju vlade i parlamenta ako do izbora ne dođe, ili dok do njih ne dođe, on kaže da je teoretski moguća rekonstrukcija vlade, u šta on ipak ne veruje.

Rekonstrukcija vlade više nije tema

Po njegovoj oceni, gotovo od momenta formiranja te ekspertske vlade Zdravka Krivokapića, Crna Gora bitiše u jednoj vrsti mrcvarenja. On smatra da je veliki broj grešaka u radu te vlade koja je pokazala nesposobnost njenih članova, nereformsko usmerenje te vlade, kao i dezorijentisanost njenog predsednika.
© Foto : Youtube/Skupština Crne GoreZdravko Krivokapić
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zdravko Krivokapić
Iako je u danu formiranja Krivokapićeve ekspertske vlade postignut čvrst dogovor da niko od koalicionih partnera neće sarađivati sa DPS-om, premijer nije odustao od predloga za čiji prolaz su mu u skupštini bili potrebni glasovi Đukanovićeve partije.
„Mislim da bi sve što bi značilo da nema prevremenih izbora bilo opstanak u jednom tavorenju, mrcvarenju, od čega građani Crne Gore ne mogu da imaju ništa dobro. U ovom novom svetlu čak i razgovor o rekonstrukciji vlade više ne treba da bude tema, jer Zdravko Krivokapić nije format političara, niti ličnosti sposobne da vodi prvu postđukanovićevsku vladu“, ističe Pavićević.  
To se kaže pokazalo za 200 dana trajanja vlade, pa zato misli da davanje nove šanse Krivokapiću da i dalje bude premijer znači izigravanje poverenja građana.

Zajednički interes DPS-a i Krivokapića

„Mi vidimo da je DPS Mila Đukanovića juče birao između toga da sačuva Krivokapićevu vladu ili da sačuva ministra u toj vladi. Izabrali su da sačuvaju vladu što znači da je interes DPS da ta vlada potraje i interes DPS-a je da se ne ide na izbore. Oni znaju da bi izbori za njih u ovom momentu bili potpuni krah“, kaže Pavićević.
Na pitanje, da li očekuje dalju podršku DPS-a sada već manjinskoj vladi Krivokapića, od čega zavisi njen opstanak, on kaže da predsednik crnogorske vlade zna da mu je to prvi i poslednji mandat na toj funkciji i da je zainteresovan da taj mandat što je moguće duže traje.
On se toliko vezao za tu fotelju da deluje kao da bez nje nikako ne bi mogao i ima jednu vrstu projekcije da ta vlada treba da potraje, kako često i kaže do kraja mandata, napominje naš sagovornik.
Najbolji način za izlazak iz parlamentarne i krize vlade je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.
Uprkos tome, Pavićević ističe da mu je prosto nezamislivo da je moguće da ta vlada opstane, pa čak i ako nastavi da dobija podršku DPS-a Mila Đukanovića.
„Ako racionalno posmatramo stvari i hoćemo da budemo konstruktivni, iz ugla građanina Crne Gore svih vera i nacija, svih opredelenja, najbolje je, ipak, da se ide na izbore i da ti izbori reše ovu krizu“, zaključuje Pavićević.

Potreban pritisak izneverenih građana

Koliko god da svaki naredni dan opstanka Krivokapića na mestu predsednika vlade može samo da produbi krizu u kojoj se nalazi Crna Gora, njegovo pomeranje sa premijerskog mesta, po Pavićevićevom viđenju, traži političku akciju i delovanje više različitih aktera. Situacija je, međutim, toliko komplikovana da uopšte ne može da se predvidi ko će tu šta da uradi, dodaje sagovornik Sputnjika.
Zato, po njegovom mišljenju, Krivokapić treba da se nađe pred pritiskom javnosti i građana koje je on izneverio kako bi se došlo do tog momenta kada će biti organizovani prevremeni izbori.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala