NATO poziva Rusiju da ne izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

CC BY 2.0 / José Luis Celada Euba / Flickr / Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu
Ruski izviđački avion Tu-154NM-LK1 tokom leta iznad Španije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Države-članice NATO-a žale zbog odluke Rusije da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu, navodi se u izjavi Severnoatlanske alijanse danas u Briselu.
„Duboko žalimo zbog toga što je Rusija odlučila da izađe iz Sporazuma o otvorenom nebu, važnog pravno obavezujućeg dokumenta koji omogućava transparentnost, sigurnost i stabilnost, a takođe doprinosi i uzajamnom poverenju u evroatlantski region“, navodi se u izjavi.
U dokumentu se navodi da je Rusija navodno „tokom niza godina odbijala da u potpunosti ispunjava svoje obaveze prema Sporazumu o otvorenom nebu, između ostalog uvodeći neodgovarajuća ograničenja na letove iznad Kalinjingradske oblasti i u blizini svoje granice sa Gruzijom“.
„Mi smo nekoliko puta pozivali Rusiju da u potpunosti poštuje sporazum i preduzimali mnogobrojne mere, između ostalog i tokom 4. Konferencije posvećene delovanjima Sporazuma o otvorenom nebu, kako bismo konstruktivno rešili preostala pitanja poštovanja sporazuma. Umesto toga, Rusija nije uzela konstruktivno učešće i nije preduzela korake kako bi se vratila potpunom poštovanju sporazuma“, tvrdi Alijansa.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 07.06.2021
Zaharova objasnila zašto je Putin potpisao zakon o izlasku iz Sporazuma o otvorenom nebu
U izjavi se navodi da su se „Sjedinjene Američke Države pozivale na odbijanje Rusije da u potpunosti poštuje Sporazum o otvorenom nebu, kao važnog faktora u svojoj odluci da izađe iz sporazuma u novembru 2020. godine i da NATO deli zabrinutost SAD“.
„Mi smo, kao i ranije, privrženi kontroli konvencionalnog naoružanja kao ključnog elementa evroatlantske bezbednosti. Ponovo izjavljujemo da smo u potpunosti privrženi smanjenju vojnog rizika, sprečavanju konflikata, izgradnji poverenja i na taj način doprinosu miru i sigurnosti. Mi nastavljamo da težimo konstruktivnim odnosima sa Rusijom, kada postupci Rusije to dozvoljavaju. Pozivamo Rusiju da iskoristi preostalih šest meseci pre stupanja na snagu svoje odluke o povlačenju, da je preispita i vrati se potpunom poštovanju Sporazuma o otvorenom nebu“, navodi se u dokumentu.
Ranije je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izjavilo da Rusija čini sve kako bi sačuvala sporazum i da je sva odgovornost za njegov krah na Americi. Kako su naveli u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije Amerikanci se aktivno zalažu za transparentnost u vojnoj oblasti „samo u onim slučajevima kada očekuju da kroz nju ostvare neke od svojih prednosti“.
 „Kada je reč o merama transparentnosti koje utiču na njihovu teritoriju, oni se povlače i počinju da stvaraju prepreke za sprovođenje takvih sporazuma, pritom ne razmišljajući ni o evropskoj bezbednosti, ni o zabrinutosti saveznika, niti o proceni sopstvenih pregovaračkih mogućnosti“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Izviđački avion američkog ratnog vazduhoplovstva RC-135 - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Rusija: Odluka SAD da se ne vrate u Sporazum o otvorenom nebu — još jedna politička greška
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da situacija sa ovim sporazumom pokazuje da pokušaji da se postignu jednostrane prednosti, uz zanemarivanje interesa i zabrinutosti Moskve - nemaju perspektivu. U ruskom ministarstvu su pozvali zapadne partnere da shvate da ne mogu da obezbede svoju sigurnost bez uzimanja u obzir bezbednosnih interesa Rusije i njenih saveznika.
Podsetimo, Moskva je u januaru 2021. godine pokrenula proceduru izlaska iz Sporazuma o otvorenom nebu. Po mišljenju Rusije, akcije Vašingtona su značajno narušile ravnotežu interese dve države. Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 7. juna Zakon o raskidanju Sporazuma o otvorenom nebu koji će stupiti na snagu 18. decembra 2021. godine.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala