Na stolu sudbina Bosne: Zvanični predlog iz Srpske stiže u Sarajevo

CC0 / Balkan Photos / BiH
BiH - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
S obzirom da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske o dijalogu o budućnosti BiH naišli na nož Sarajeva, odmah pošto su usvojeni, ne treba se nadati drugačijoj reakciji ni kada predsednica Srpske Željka Cvijanović predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro pošalje konačnu verziju platforme za razgovore.
Ne treba očekivati da će predstavnici Srpske među bošnjačkom političkom elitom naći sagovornika za razgovore o budućnosti BiH, smatra novinar i politički analitičar iz Banjaluke Anđelko Kozomara.

Srpska u Federaciji nema sagovornika o budućnosti Bosne i Hercegovine

Ni Cvijanovićeva, istini na volju, kako je izjavila, nije optimista da će zvanična Banjaluka naći sagovornika među bošnjačkim političarima, za koje Kozomara kaže da imaju drugačije preokupacije.
Njihova jedina želja je unitarna Bosna, bez entiteta i bez ikakvih prava konstitutivnih naroda koje bi ostvarivali u parlamentu. Znamo da se i hrvatski predsednik Milanović šest dana borio da Dejtonski sporazum uđe u završnu deklaraciju samita NATO-a, zato što je bošnjačka opsesija unitarnom BiH opasnost i za Hrvate, ne samo za Srbe“, navodi naš sagovornik.
Puno je nepoznanica još i oko toga kakav će predlog iz Banjaluke biti upućen u Sarajevo, napominje Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, ali ono što može da se kaže, jeste da će stav Hrvata o tome verovatno zavisiti od dinamike pregovora o izmenama izbornog zakona, koji već godinama opterećuje hrvatsko-bošnjačke odnose unutar Federacije BiH.
„Ova godina nije izborna, ali došli smo do njene polovine. Tako da pretpostavljam da će opredeljivanje Hrvata, a možda i međunarodne zajednice, o dinamici odnosa na relaciji Banjaluka–Sarajevo biti uslovljena i dinamikom razgovora između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji. Mislim da ćemo za nekoliko meseci doći do neke vrste vezane trgovine, gde će svaka strana pokušati da svoje interese izgura na najlakši mogući način“, ocenjuje Sitarski.

Ili ustupci obe strane, ili nezavisnost Srpske

Da bi Srpska u drugom entitetu pronašla sagovornika za svoje predloge, prema mišljenju Sitarskog, potrebni su ustupci obe strane, dok Kozomara smatra da je potrebno da islamska zajednica u BiH prestane da daje podršku dinastiji Izetbegović.
„Ta dinastije je najpre izazvala rat, a posle rata su opstruisali sve moguće dogovore ili predloge za rešenja od interesa za sve građane BiH. Dakle, kada Izetbegovići ne budu imali takav uticaj i moć u bošnjačkom narodu, može se očekivati da će se pojaviti lider koji bi pristao na konstruktivan razgovor i u interesu sva tri naroda. Na vidiku nema takvih ljudi koji bi se distancirali od SDA i Bakira Izetbegovića“, smatra Kozomara.
Ono što Republika Srpska može da uradi, jeste da lagano priprema teren za mirni razlaz, dodaje naš sagovornik.
„Ono što je takođe bitno, jeste da Srbi u BiH ekonomski jačaju i da tako ekonomski osnaženi pokušaju da privuku nekog od mlađih političara u Federaciji da se urazumi i da krene da pregovara o budućnosti, o onome što je u zajedničkom interesu sva tri naroda u ovoj državi, a ne da stalno traže neki razlog za svađe, za opstrukciju svega što dolazi iz Banjaluke“, zaključuje Kozomara.
Sasvim dobar temelj za dijalog bio bi, prema mišljenju Sitarskog, kada bi politički predstavnici bošnjačkih elita jasno i nedvosmisleno izjavili da nemaju nikakvu nameru da ukidaju RS ili da joj smanjuju nadležnosti. Tada bi politička elita iz Banjaluke mogla isto tako jasno i nedvosmisleno da izjavi da nema nameru da Srpsku izdvaja iz BiH.
„To su neke stvari koje bi se u normalnim okolnostima podrazumevale jer BiH ima svoj Ustav, pozicija Republike Srpske je jasno definisana, tako da su sve kontroverze, bilo da su na unitarističkoj ili na separatističkoj liniji, potpuno neshvatljive“, kaže Sitarski.
Dosta vremena izgubljeno je na kontroverzne poruke i sa jedne i sa druge strane i bolje je ikad nego nikad da poruke o tome da Republika Srpska ne može biti ukinuta ili razvlašćena iz Sarajeva, a da se neće izdvajati iz BiH iz Banjaluke, budu poslate, pa da to bude temelj za razgovor o reformi političkog sistema i mogućnosti korekcije onoga što u njemu ne valja, zaključuje Sitarski.
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će predstavnicima vlasti u Federaciji BiH uskoro biti upućena konačna verzija platforme za razgovore o budućnosti BiH i da će se tada videti da li Republika Srpska ima partnera i sagovornika za tu priču.
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 11. maja inicijativu za razgovor i dijalog između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda — Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rešenjima za BiH. Tim dokumentom predsednica Cvijanović zadužena je da o zaključcima obavesti vlasti FBiH i da formira pregovarački tim.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala