Lavrov: Neće biti igre samo na našoj strani terena

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao, sumirajući rezultate rusko-američkog samita u Ženevi, da neće biti moguća igra samo na ruskoj polovini terena. Kako je dodao, lideri dve zemlje su se dogovorili, diskutujući o načinima za izlazak iz krize, da ti potezi budu obostrano prihvatljivi.
„Čitao sam šta su na tu temu rekli američki zvaničnici, među njima i učesnici pregovora. Oni pokušavaju da se pozicioniraju tako da su rekli - treba vratiti osoblje koje će omogućiti funkcionisanje ambasade, treba da dobijemo odgovor Rusije na optužbe u vezi sa aktivnostima hakera koji deluju protiv američke infrastrukture i da izdejstvujemo da Rusija oslobodi Amerikance koji tamo služe zatvorske kazne. To nije pristup o kojem su govorili predsednici. Želeo bih da nas oni koji samit komentarišu na taj način čuju: neće biti igre samo na jednoj strani terena. Tako neće biti“, rekao je Lavrov novinarima u Moskvi.
On je rekao i da povratak ambasadora Rusije i Amerike u diplomatske misije, što je dogovoreno na samitu lidera u Ženevi, predstavlja simboličan ali važan gest.
„To je, pre svega, simboličan gest. Važan, ali simboličan. I ima određen značaj jer prisustvo ambasadora, a ne njihovih zamenika, uvek pruža mogućnost da se vode aktivniji razgovori uzimajući u obzir da oni imaju punomoćja svojih predsednika“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa beloruskim kolegom Vladimirom Makejom koji boravi u poseti Moskvi.
Povratak ambasadora omogućiće da se „raskrče ruševine“ koje su napravili Amerikanci kada su 2016. godine zaplenili imovinu ruske diplomatske misije i proterali ruske diplomate.
Kada je reč o perspektivama rešavanja krize u diplomatskim odnosima između Rusije i SAD sve je moguće, ali na bazi sinhronizovanih i uporedivih koraka, istakao je on.
„Predsednici su se dogovorili da je potrebno na neki način rešavati te probleme. Ali, to će biti moguće samo pod uslovom ako budemo sinhronizovano preduzimali korake koji će biti uporedivi i koji će u isto vreme rešavati pitanja i našeg prisustva u SAD i američkog u Rusiji“, rekao je Lavrov.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala