Kurti u Beču zahteva od Srbije i deklaraciju o miru

© AP Photo / Visar KryeziuLider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je na samitu u Beču da bi Kosovo i Srbija trebalo da potpišu zajedničku mirovnu deklaraciju sa opredeljenjem o nenapadanju i naglasio da bi Srbija trebalo da prizna nezavisnost Kosova i suoči se sa prošlošću.
Kurti je naveo da bi Kosovo i Srbija trebalo da primene reciprocitet u pogledu prava manjina. Kosovski premijer je zahteve koje je izneo u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga u Briselu ponovio u na današnjem samitu lidera zemalja zapadnog Balkana, objavila je Koha, prenosi Kosovo onlajn.
U svom govoru Kurti je rekao da Kosovo uspešno upravlja pandemijom virusa korona.
„U proseku imamo manje od jedne zaražene osobe dnevno na 100.000 stanovnika i manje od 10 aktivnih slučajeva na 100.000 građana. Evropska unija trebalo bi da uvrsti Kosovo među zemlje bezbednog putovanja u vezi sa pandemijom virusa korona“, napisao je Kurti na Fejsbuku.
Kurti navodi da je Kosovo dobilo pohvale zbog „pokretanja reformi u pravosuđu i ekonomiji“.
„Poverenje građana u institucije je veoma veliko. U odnosu na prošlu godinu povećali smo izvoz za 66 odsto, ekonomsku aktivnost i promet za 15 odsto, a budžetske prihode za 30 odsto. Potrebno nam je više ulaganja, a austrijske kompanije su dobrodošle i poželjne“, istakao je Kurti.
Kurti je na Samitu lidera zapadnog Balkana u Beču zatražio ukidanje viza za građane Kosova, uz ponavljanje zahteva da zemlje zapadnog Balkana formiraju takozvani SEFTA sporazum.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala