Kremlj o planovima Turske za izgradnju baze u Azerbejdžanu: U tesnom smo kontaktu sa Ankarom i Bakuom

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi
Pogled na Kremlj i Hram Vasilija Blaženog u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je raspoređivanje vojnih objekata zemalja NATO-a kod ruskih granica povod za posebnu pažnju i razlog za usvajanje mera za osiguravanje bezbednosti zemlje.
 
„U svakom slučaju otvaranje objekata vojne infrastrukture zemalja-članica Alijanse u blizini naših granica povod je za našu posebnu pažnju, a takođe razlog za korake neophodne za osiguravanje naše bezbednosti u našim interesima“, rekao je Peskov, komentarišući izjavu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana o mogućnosti formiranja turske vojne baze u Azerbejdžanu u okviru Šušinskog sporazuma koji su potpisali Baku i Ankara.
Prema rečima portparola Kremlja, to je pitanje na koje je Rusija usredsredila pažnju.
Sarađujemo sa Turskom po pitanju stabilizacije situacije u Zakavkazju. U tesnom smo kontaktu i sa Ankarom i sa Bakuom, i sa Jerevanom i smatramo da svi koraci treba da doprinose daljoj stabilizaciji situacije u Zakavkazju, razvoju infrastrukture, logistike, poboljšanju situacije uopšteno, i ne bi trebalo da sadrže neke elemente koji mogu biti razlog za porast napetosti“, precizirao je Peskov.
U Šušinskoj deklaraciji, koju su ranije potpisali predsednici Azerbejdžana i Turske, navodi se da će obe zemlje delovati zajedno u slučaju pretnje ili agresije od strane treće države. Takođe se u dokumentu navodi da će strane nastaviti sa modernizacijom oružanih snaga.
Pročitajte još:
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala