Holandija ima ono što je Srbiji nedostajalo /video/

© AP Photo / Peter DejongDejli Blind
Dejli Blind - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Fudbalska taktika je u poslednjih nekoliko decenija doživela pravi procvat, iz godine u godinu se stvaraju nove ideje, a jedna je toliko učinkovita da je čak i Srbija uz njenu pomoć pokušala da se plasira na Evropsko prvenstvo, ali – bezuspešno.
Srpski fudbaler Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2021
Matić za Sputnjik: Vidić mora da ima podršku države, da ga sutra ne bi jurili kriminalci /video/
Bivši selektor Ljubiša Tumbaković je u nedostatku kvalitetnih igrača na poziciji desnog beka odlučio da zaigra sa trojicom defanzivaca u liniji, uz krilne bekove koji imaju pretežno ofanzivne zadatke.
U takvom odnosu snaga, za izgradnju igre je neophodno da jedan od trojice centralnih defanzivaca ume da iznese loptu, podeli pravovremeni pas, praktično da bude plejmejker iz poslednje linije.
Navodno, Tumbaković je želeo da to bude Nemanja Matić, nažalost on se povukao iz reprezentacije pred ključne utakmice plej-ofa Lige nacija, druga ideja je bio Aleksandar Kolarov, ali je i on imao katastrofalne partije, uključujući i poslednju protiv Škotske kada nije ni nastupio.
Tumbaković je morao da improvizuje, videli smo kao defanzivca i klasičnog veznog fudbalera, Nemanju Gudelja, a sve sa ciljem da on bude taj koji će u poslednju liniju doneti neophodne kvalitete – sigurno dodavanje, viziju igre, kontrolu nad tempom.
Koliko je ta pozicija važna u modernom fudbalu, ako nismo mogli da shvatimo kroz utakmice Srbije, vidimo u reprezentaciji Holandije, koja je u utakmici sa Austrijom demonstrirala kako pravilno funkcioniše sistem sa trojicom defanzivaca.
Poziciju levog štopera u timu selektora Franka de Bura zauzeo je Dejli Blind, momak koji uspešno može da pokrije veliki broj pozicija, ali je na aktuelnoj pružio svoj apsolutni maksimum.
Blind je bio igrač sa najviše dodavanja u ekipi, tokom meča sa Austrijom, konstantno je proigravao levokrilnog beka Patrika van Anholta, dalje centralnog vezistu Frenkija de Jonga, a najviše Memfisa Depaja, napadača koji je bio osnovna meta za dodavanja iz poslednje linije tima.
​► Slučaj „Eriksen“ je potresao ceo svet – šta uraditi da se to nikada ne ponovi? /foto, video/
► Perina rabona: Od kokoške do Ronalda
► Selektor Rusije „prkosi“ Ronaldu: Koka-kola? Može! /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala