Gruško i patrijarh Porfirije o Hramu Svetog Save, Crnoj Gori, KiM i rusko-srpskom prijateljstvu

© Foto : Ustupila SPC/Milorad VidovicMinistar inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško sa Patrijarhom Porfirijem u Patrijaršiji
Ministar inostranih poslova Ruske Federacije Aleksandar Gruško sa Patrijarhom Porfirijem u Patrijaršiji - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Patrijarh Porfirije razgovarao je danas u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom.
Srpski patrijarh i Gruško su u otvorenom i prijateljskom razgovoru izrazili zadovoljstvo zbog čvrstih prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije, koji se odražavaju na svim nivoima. Patrijarh Porfirije je istakao nekoliko značajnih zajedničkih projekata, ovenčanih ruskim učešćem u unutrašnjem uređenju hrama Svetog Save i zahvalio Ruskoj Federaciji na podršci i razumevanju po pitanju problemâ sa kojima se suočava Srpska Pravoslavna Crkva u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji, saopštila je SPC.
„U istoj meri Njegova Svetost je naglasio principijelan i pravedan stav Ruske Federacije u vezi sa drugim pitanjima sa kojima se naša Crkva i narod suočavaju, ističući nužnost očuvanja mira i pravedan položaj svih naroda u Bosni i Hercegovini, i posebno stabilnost Republike Srpske kao garanta opstanka ne samo srpskog naroda, nego i hrišćanske kulture na tom području“, navedeno je u saopštenju.
Razgovarano je, kako se dalje kaže, i o ozbiljnim problemima SPC i vernika u Crnoj Gori. Gruško je istakao da je odmah po izboru principijelnim stavovima i daljim unapređenjem saradnje sa Ruskom pravoslavnom crkvom patrijarh Porfirije osvojio simpatije ruskog naroda.
„Gruško je naglasio ulogu Ruske Federacija u očuvanju mira i stabilnosti na Balkanu, kao i da u tom pogledu poseban značaj ima doprinos SPC, a da posebno ceni napore koje ulaže njen predstojatelj lično“, zaključuje se u saopštenju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala