„Uslovi“ Zelenskog za puštanje „Severnog toka 2“ — prazne reči i igra šoumena

Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izneo je Rusiji i Evropi uslove pod kojima pristaje na puštanje gasovoda „Severni tok 2“, tražeći garancije za bezbednost i povratak teritorija koje Kijev ne kontroliše. Sve su to, kažu ruski eksperti, prazne reči i nepromišljene izjave koje ukazuju da ukrajinski predsednik nikako da odustane od uloge šoumena.
Kijev je od samog početka bio protiv „Severnog toka 2“ jer je on alternativa tranzitu ruskog gasa za Evropu, koji je dosad mahom išao kroz Ukrajinu. Zelenski se sad žali da u slučaju da gasovod „Severni tok 2“ bude pušten, Rusija može da natera Ukrajinu na direktan dijalog sa samoproglašenim republikama Donbasa. Po njegovom mišljenju, Moskva će na taj način „sve nadigrati“ po pitanju „Severnog toka 2“.
Ukrajinski predsednik zato kao uslov za saglasnost na taj projekat navodi prekid rata, mir i stabilnost, povratak kontrole nad teritorijama i energetsku bezbednost. On je poručio da će se „Kijev u protivnom boriti za svoju državnost, a protiv ’Severnog toka 2‘, ne obazirući se na to da li se to Evropi dopada ili ne“.
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, komentarišući „uslove“ Zelenskog, ističe da je „Severni tok 2“ komercijalni projekat, a da ako Kijev hoće u njemu da učestvuje, treba da izrazi želju.

Zelenski ne odustaje od uloge šoumena

Vladimir Olenčenko sa Instituta za svetsku ekonomiju i međunarodne odnose RAN ponašanje Zelenskog poredi s junakom „Mrtvih duša“ Nikolaja Gogolja — Manilova, sanjara koji gradi svakojake projekte. 
„Pored toga, Zelenski privlači pažnju svojim aktivnostima, odnosno, ne želi da odustane od uloge šoumena, ne razmišlja o stvarnim akcijama, ni o realnoj politici, iako se može pretpostaviti da su njegove izjave inicirane od strane spoljnih igrača. Konkretno na ovu misao navodi činjenica da je dan ranije u Stejt departmentu SAD bio primljen ukrajinski ambasador, a sastanak je održan iza zatvorenih vrata. Sudeći po prethodnoj praksi, ovo obično prate nepromišljene i drske izjave ukrajinskog rukovodstva“, navodi Olenčenko. 
Ekspert je dodao da se i u ovom slučaju Zelenski ne bavi politikom već propagandom. Najverovatnije je ovo, kako kaže Olenčenko, usmereno na državljane Ukrajine, kako bi Zelenski povećao svoj rejting, a i radi ohrabrenja stanovništva. Po njegovom mišljenju, ovo nije najava nekih konkretnih akcija ukrajinskog rukovodstva. 

Najrazornije oružje protiv Ukrajine je ukrajinska vlast

Politikolog Aleksandar Dudčak ironično primećuje da je najrazornije oružje protiv Ukrajine — sama ukrajinska vlast i da nema te vojske koja bi joj nanela veću štetu. 
„Stoga su sve izjave Zelenskog uzaludne. ’Severni tok 2‘ će biti završen, bez obzira na mišljenje rukovodstva Kijeva. A ako Ukrajina izgubi nešto od ovoga, to će biti samo zbog njenih aktivnosti. Ukrajina bi na ovome mogla da zarađuje zajedno sa Rusijom, ali politički angažman i takozvana politička korektnost deluju suprotno interesima Ukrajine, ukrajinske ekonomije i naroda“, rekao je Dudčak.
On je podsetio da je Ukrajina potpisala sa Rusijom ugovor na pet godina sa garancijom pumpanja 40 milijardi kubnih metara gasa do 2024. godine. 
„Ovo je već dostignuće za Ukrajinu. Sve više od ovoga nema smisla. Kada istekne ovaj ugovor, razgovaraće se o novom. A sve izjave kijevskih vlasti su samo prazne reči“, zaključio je Dudčak.
Pročitajte i:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala